Vijesti

Pripadnici OSBiH na vježbi Balkanskih medicinskih snaga u Sjevernoj Makedoniji

Oružane snage Bosne i Hercegovine (OSBiH), u okviru Balkanskih medicinskih snaga (BMTF), ove sedmice aktivno sudjeluju na međunarodnoj vježbi upravljanja posljedicama “Sjeverna Makedonija 2021”, koja se realizira u Ohridu u nadležnosti NATO-ovog Evroatlantskog centra za koordinaciju odgovora na prirodne nepogode (NATO EADRCC). 

Balkanske medicinske snage dio su regionalnog projekta Republike Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Republike Srbije i Republike Slovenije, a na vježbi u Sjevernoj Makedoniji od 20. do 23. septembra 2021. godine, sudjeluje devet pripadnika saniteta OSBiH.

Među sudionicima vježbe je 15 drugih zemalja, članica NATO-a i programa “Partnerstva za mir” (PfP), kao i međunarodne organizacije poput Centra izvrsnosti za upravljanje krizama i reagiranje na katastrofe (CMDR CoE), Organizacija za evropsku sigurnost i suradnju (OSCE), Multinacionalna brigada mirovnih snaga jugoistočne Evrope (SEEBRIG) i Inicijativa za spremnost i prevenciju katastrofa za jugoistočnu Evropu (DPPI SEE), koje svojim kapacitetima pokazuju spremnost za upravljanje posljedicama izazvanih prirodnim katastrofama.

Glavni ciljevi BMTF na vježbi “Sjeverna Makeodnija 2021” jeste provjera spremnosti i sposobnosti djelovanja u slučaju prirodne katastrofe, u skladu sa definiranom misijom i zadacima, uvježbavanje postupaka u slučajevima masovnih žrtava (MASCAL) te testiranje učinkovitosti upravljanja informacijama u tim aktivnostima.

Cilj je, između ostalog, izgraditi učinkovite medicinske timove u okviru BMTF -a te ojačati suradnju s civilnim institucijama odgovornim za upravljanje odgovorima na katastrofe u Sjevernoj Makedoniji, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MOBiH. Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare