Politika

Priprema se evakuacija državljana BiH iz Afganistana: Turković naložila ambasadi BiH u Pakistanu da hitno djeluje

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković naložila je danas Ambasadi BiH u Pakistanu te nadležnom sektoru MVP-a da poduzmu mjere za pomoć bh. državljanima koji se, eventualno, još nalaze u Afganistanu.

Prema posljednjim informacijama, situacija u Afganistanu se pogoršava iz dana u dan te je potrebno hitno djelovati zbog čega je Turković, između ostalog, dala nalog da se prikupe informacije i da se otvori 24-satna telefonska linija ambasade za sve građane kojima je potrebna pomoć.

“Potrebno je prikupiti informacije o tome da li ima i koliko je bh. građana trenutno na teritoriju Afganistana, pod kakvim su uvjetima te da li su spremni na evakuaciju. Pozivamo sve one koji su u takvoj situaciji ili imaju informacije koje su od pomoći da se jave ambasadi BiH u Pakistanu ili Ministarstvu vanjskih poslova BiH”, navela je Turković.

PROČITAJTE  Masovne evakuacije škola u Crnoj Gori zbog dojava o bombama: 'Sve ćemo pobiti'

MVPBiH, dodala je, također uspostaviti kontakte s državama saveznicama kako bi ostvarili saradnju u rješavanju novonastale situacije te eventualnim evakuacijama.

“Svi bh. državljani mogu kontaktirati Ambasadu BiH u Pakistanu na sljedeće brojeve telefona +9251 265 40 20 ili na +9251 265 40 18”, kazala je.

Turković je istakla kako je situacija teška i kako se očekuje dodatno usložnjavanje te je potrebno da MVP uključi sve potrebne i moguće kapacitete kako niko od bh. građana ne bi bio na bilo koji način ugrožen.

Predsjedništvo BiH je ranije donijelo odluku o povlačenju pripadnika Oružanih snaga BiH iz misije u Afganistanu gdje su djelovali u okviru ISAF-a.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare