Vijesti

Priprema za sankcije Dodiku? Vijeće EU uspostavilo mehanizam restrikcija

Vijeće Evropske Unije danas usvojilo odluku i uredbu o uspostavljanju globalnog režima sankcija za kršenja ljudskih prava.

Po prvi puta, Unija osigurava okvir koji joj omogućava ciljane mjere protiv pojedinaca, subjekata i tijela, uključujući državne i nedržavne aktere, odgovorne, uključene ili povezane s ozbiljnim kršenjima i povredama ljudskih prava u svijetu, bez obzira gdje su se dogodili, saopćeno je iz EU.

“Takve restriktivne mjere omogućavaju zabranu putovanja za fizička lica i zamrzavanje sredstava za fizička i pravna lica. Nadalje, fizičkim i pravnim licima sa prostora Unije zabranjuje se stavljanje sredstava na raspolaganje, bilo direktno ili indirektno, svima koji se nalaze na listi za sankcije”, rečeno je iz Delegacije EU u BiH.

Zanimljivo je da je nedavno visoki predstavnik u BiH Velentin Inzko najavio moguće sankcije Miloradu Dodiku, zbog spomen ploče ratnom zločincu Radovanu Karadžiću.

Inzko je upravo spominjao zabranu putovanja Dodiku u zemlje EU. Dodatno je interesantan pravni okvir na osnovu kojih se ove sankcije mogu uvesti

“Okvir ciljanih restriktivnih mjera odnosi se na djela poput genocida, zločina protiv čovječnosti i drugih ozbiljnih kršenja ili povreda ljudskih prava (kao što su tortura, ropstvo, vansudska ubistva, samovoljna lišavanja slobode ili zatvaranja). Ostale povrede ili kršenja ljudskih prava također mogu bili predmetom režima sankcija ukoliko su te povrede ili kršenja široko rasprostranjena, sistematska ili na drugi način predstavljaju ozbiljnu zabrinutost u pogledu ciljeva zajedničke vanjske i sigurnosne politike utvrđenih Ugovorom o Evropskoj uniji (član 21. Ugovora)”, navodi se u saopćenju.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare