Svijet

Pripremaju za katastrofu? Nakon Putinove objave, SAD kupile antiradijacijskih lijekova za 290 miliona dolara

Sjedinjene države potrošile su 290 miliona dolara na antiradijacijske lijekove nakon što je ruski predsjednik zaprijetio da je spreman koristiti nuklearno oružje u odbrani Rusije.

Kako je javila američka zdravstvena agencija HSS, vlada je kupila značajnu zalihu lijeka Nplate, koja stimulira proizvodnju plateleta u tijelu te ublažava krvarenje uzrokovano radijacijom

HSS negira da je lijek nabavljen zbog ruske invazije na Ukrajinu, te tvrdi da se radi o “dijelu dugoročnih napora da se nacija bolje pripremi na spašavanje života u slučaju radioloških i nuklearnih katastrofa”.

Lijek proizvodi kalifornijska farmaceutska kompanija Amgen te ga mogu koristiti djeca i odrasli.

Ranije ovog mjeseca ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da će “zaštititi” četiri anektirane ukrajinske regije “svim raspoloživim sredstvima”, što je percipirano kao prijetnja nuklearnim oružjem. Rekao je to tokom ceremonije pripojenja ukrajinskih regija Rusiji, u govoru u kojem je žestoko kritizirao Zapad.

Tvrdivši da 18% Ukrajine sad pripada Rusiji otvara se veći prostor za nuklearne prijetnje jer bi Putin svaki napad na te teritorije mogao proglasiti napadom na Rusiju.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare