Politika

Pripreme za širenje američke ‘crne liste’ imenima iz BiH privode se kraju. Ko se sve spominjao kao target?

Priprema terena za uvođenje, širenje i stezanje sankcija od strane administracije Joa Bidena, predsjdnika SAD, prema pojedincima na Zapadnom Balkanu, privode se kraju.

Nakon što je Biden donio uredbu kojom se proširuje opseg ranije uredbe kojom se definiraju sankcije za pojedince i organizacije iz država Zapadnog Balkana, a koji ugrožavaju mir i stabilnost regiona, u zadnja dva dana načinjeni su daljni koraci.

Prvo je Biden nominovao Jamesa O'Briena za Koordinatora politike sankcija. O'Brien za dobar poznavalac Balkana, obavljeo je velike poslove u ovom dijelu Evrope i poznaje stanje na terenu.

A danas je Ambasada SAD u BiH najavila da će uskraćivati vize osobama koje su povezane s korupcijom u BiH.

Od kada je Biden proširio opseg ranije uredbe za sankcije na području Zapadnog Balkana špekulira se ko bi mogao biti na listi.

PROČITAJTE  Dogavaraju li se, a mole Boga da se ne dogovore? Kome odgovara da izbora 2022. godine ne bude

Raport je još prije četiri mjeseca objavio neka imana za koja se sumnja da će završiti na crnoj listi.

Tad, kao i sad, vrši se diplomatsko lobiranje i sastavljanje listi i prijedloga za uvrštavanje na američki crnu listu.

Kako smo već naveli, na meti su visokopozicionirane političke i privredne ličnosti.

Međut njima je Asim Sarajlić, SDA-ov delegat u Domu naroda BiH, ali i Mirsad Zaimović bišvi direktor BH Telecoma. Njeg ‘grijeh’ su konekcije sa kineskom ‘Huaweiom’.

Iz RS se spominjao Igor Dodik, sin Milorada Dodika, kao i Milan Tegeltija, bivši šef VSTV-a a sada savjetnik Dodika u Predsjedništvu BiH.

Sankcije bi mogle uslijediti i još nekim ljudima iz pravosuđa. Tako je portal politicki.ba objavio da bi se na crnoj listi mogao naći i tužilac Oleg Čavka.

PROČITAJTE  SDA-ovcima nije jasno što će MUP-u KS helikopter, Katica objasnio: Trebamo li čekati odobrenje iz RS?

Isti portal naveo je da je sad već bivši visoki predstavnik Valentin Inzko predložio 10 imena. Među njima su osobe koje su se protivile oduzimanju plaketa NSRS ratnim zločincima: Petar Đokić, Nedjeljko Ćubrilović, Nenad Nešić, Nenad Stevandić…

Što se tiče Dodika i RS, zanimljivo je da je u nedavnoj posjeti specijalni izaslanik američkog predsjednika Josepha Bidena za Zapadni Balkan, ukazao Dodiku da bi mogle uslijediti nove sankcije zbog stalne priče o secesionizmu.

S obzirom na to da je Dodik već na crnoj listi, administracija SAD mogla bi u saradnji s OHR-om Dodiku zabraniti politički djelovanje ili sankcije nametnuti rukovodstvu RS-a ili čak cijelom entitetu.

U kontekstu sankcija spominjali su se Lijanovići, kao i Dragan Čović koji uporno zateže sa izmjenama Izbornom zakona.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare