Zdrava hrana

Prirodni zaslađivači koje možete koristiti čak i kad ste na dijeti

Postoji svega nekoliko zaslađivača koje možemo koristiti, a koji ne utječu loše na naše zdravlje. Što znači da imaju mali broj kalorija, mali nivo fruktoze i veoma su slatkog ukusa. Otkrivamo vam koji su to zdravi prirodni zaslađivači.

Mali broj nas se zaista može odreći slatkog ukusa i svih zaslađivača tokom dijete. Upravo iz tog razloga predstavljamo vam opcije zaslađivača koje možete koristiti i kad pazite na kilograme.

Stevija
Stevija je jedan od najpopularnijih prirodnih zaslađivača, a radi se o ekstraktu izvučenom iz listova istoimene biljke (stevia rebaudiana). Ova biljka se stoljećima gaji u mnogim dijelovima Južne Amerike što zbog slatkog okusa što zbog ljekovitih svojstava.

U listovima stevije postoji nekoliko veoma slatkih komponenti i po 100 puta slađih od običnog bijelog šećera koji najčešće koristimo. Iako je veoma slatka stevija ne sadrži kalorije, a neka istraživanja su dokazala i njena ljekovita svojstva.

Snižava povišen krvni pritisak od 6-14 posto, ali nema nikakav utjecaj na normalan ili snižen pritisak.
Dokazano je da stevija snižava nivo šećera kod dijabetičara.
Objavljeno je nekoliko naučnih studija u kojima se govori kako stevija poboljšava osjetljivost organizma na inzulin, snižava loš LDL holesterol i umanjuje naslage koje se nakupljaju u arterijama.

Ako želite nešto zasladiti, stevija je možda najzdraviji izbor. Ipak postoji i loša strana. Mnogi ljudi jednostavno ne podnose specifičan ukus stevije, ali on zavisi od proizvođača. Isprobajte više vrsta i možda nađete onaj koji vama najviše odgovara.

Eritritol
Eritritol je još jedan zaslađivač sa veoma malo kalorija. To je u stvari šećerni alkohol pronađen u određenim vrstama voća, ali ako kupujete eritritol u prahu imajte na umu da je najvjerovatnije dobijen industrijskim procesom. Sadrži 0,24 kalorija po gramu ili 6 posto kalorija od običnog šećera sa 70 posto njegove slatkoće.

Eritritol ne podiže nivo šećera u krvi ili inzulin niti ima bilo kakav efekt na biomarkere holesterol i trigliceride. Apsorbira se u tijelo kroz crijeva, ali se vremenom nepromijenjen izbaci putem bubrega. Istraživanja su pokazala da je eritritol siguran za upotrebu, ali baš kao i ostali šećerni alkoholi može loše utjecati na probavu ako se koristi u većim količinama.

Ima voma sličan okus šećeru, ali nakon njega ostaje blagi okus u ustima. Ne može se reći da je eritritol zdrav, ali je mnogo manje štetan i lakše se tolerira od ostalih šećera.

Ksilitol
Ksilitol je baš kao i eritritol šećerni alkohol koji sadrži 2, 4 kalorije po gramu ili 2/3 kalorijske vrijednosti običnog šećera.

Dokazano je da ksilitol sadrži komponente koje veoma dobro utječu na zdravlje zuba, umanjuje rizik od nastanka karijesa i kvarenja zuba. Također, veoma dobro utječe na jačinu kostiju pa pomaže pri sprečavanju nastanka osteoporoze. Ne podiže nivo šećera niti inzulina u krvi.

Isto kao i eritritol, može loše utjecati na probavu i veoma je otrovan za pse.



Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare