Tehnologija

Pristali na ponudu: Najbogatiji čovjek svijeta Elon Musk platit će blizu 44 milijarde dolara za kupovinu Twittera!

Twitter je pristao na prodaju Elonu Musku u ugovoru vrijednom blizu 44 milijarde dolara, objavila je kompanija u ponedjeljak.

Dogovorom se završava buran ciklus u kojem je izvršni direktor Tesle i SpaceX-a postao jedan od najvećih dioničara Twittera, prenosi CNN.

Do dogovora je došlo nakon što je Musk prošle sedmice otkrio da je pripremio 46,5 milijardi dolara za kupovinu Twittera.

Sloboda govora

Upravni odbor Twittera sastao se u nedjelju kako bi procijenio Muskovu ponudu.

Musk je u ponedjeljak na Twitteru objavio:

“Nadam se da će čak i moji najgori kritičari ostati na Twitteru, jer to znači sloboda govora”.

Dogovor će najbogatijeg čovjeka na svijetu zadužiti za jednu od najutjecajnijih svjetskih platformi društvenih medija.

Musk je posljednjih dana više puta naglasio da mu je cilj ojačati slobodu govora na platformi i raditi na “otključavanju” Twitterovog “izvanrednog potencijala”.

“Uložio sam u Twitter jer vjerujem u njegov potencijal da bude platforma za slobodu govora širom svijeta. Vjerujem da je sloboda govora društveni imperativ za funkcionalnu demokratiju”, rekao je Musk u svom pismu ponude Twitteru.

Pad cijena

“Međutim, otkako sam investirao, sada shvaćam da tvrtka neće ni napredovati ni služiti ovom društvenom imperativu u svom sadašnjem obliku. Twitter se mora transformirati u privatnu tvrtku.”

U danima nakon Muskove ponude, Twitterov odbor je postavio takozvanu “otrovnu pilulu” koja bi otežala Musku da preuzme kompaniju bez njihovog odobrenja. Bilo je i pitanja hoće li Twitter pokušati pronaći drugog kupca.

Međutim, viši analitičar CFRA-e Angelo Zino rekao je u ponedjeljak da je Twitterov odbor “shvatio da bi bilo teško doći do alternativne ponude, posebno nakon pada cijena imovine društvenih mreža posljednjih mjeseci.”Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare