Svijet

Pristalice Alekseja Navaljnog zakazale velike proteste. Na ulice izlaze 21. aprila

Pristalice zatvorenog ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog najavile su velike proteste za 21. april kojima žele da skrenu pažnju na pogoršanje zdravstvenog stanja lidera opozicije.

Pristalce kritičara Kremlja saopćile su da će to biti najveće ulične demonstracije u novijoj istoriji Rusije.

U međuvremenu, kćerka Alekseja Navaljnog uputila je molbu vlastima u Rusiji da dozvole da njenog oca pregleda nezavisni ljekar, nakon što su portparolka opozicionog lidera i grupa ljekara upozorili da mu prijeti smrt zbog štrajka glađu, javlja Radio Slobodna Evropa.

Navaljni je počeo štrajk glađu krajem marta u znak protesta zato što mu zatvorska uprava nije dozvoljavala da ga pregleda ljekar po njegovom izboru, zbog bolova u leđima i nozi.

“Dozvolite doktoru da pregleda mog oca”, napisala je na Twitteru kćerka Navaljnog, Daša, dan nakon što je medicinski sindikat povezan sa opozicionim liderom saopćio da on ima povećan rizik od otkazivanja bubrega i da mu se vid se pogoršao.

“Navaljni bi mogao da doživi zastoj srca svakog trenutka”, saopćili su ljekari.

Pravni tim Navaljnog zahtijeva da ga pregleda nezavisni ljekar.

Iz Kazneno-popravnog doma u regiji Vladimir u kojem je Navaljni zatvoren ranije je saopćeno da dobija neophodnu medicinsku njegu u skladu s njegovim stanjem.

Ministri vanjskih poslova EU razgovarat o slučaju Navaljnog u ponedeljak, 19. aprila, izjavio je ministar vanjskih poslova Njemačke Heiko Maas za list Bild, prenosi AP.

“Francuska je “izuzetno zabrinuta” zdravstvenim stanjem ruskog opozicionara”, izjavio je francuski šef diplomatije Jean-Yves Le Drian i ukazao na “veliku odgovornost” ruskog predsjednika Vladimira Putina.

“Stanje Navaljnog je izuzetno zabrinjavajuće”, rekao je francuski šef diplomatije na javnoj televiziji Frans 3.

“Želim da se preduzmu mjere da se osigura fizičko stanje Navaljnog ali takođe i njegovo oslobađanje. Postoji velika odgovornost za predsjednika Putina”, rekao je on.

Savjetnik predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Jake Sullivan izjavio je 18. aprila za CNN da je američka vlada poručila Rusiji “da će biti posljedica” ako kritičar Kremlja Aleksej Navaljni umre u zatvoru, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Navaljnija je u februaru sud u Moskvi osudio na dvije i po godine zatvora zbog kršenja uslovne slobode. Uhapšen je na aerodromu kada se vraćao iz Njemačke, gdje se oporavljao od trovanja za koje optužuje Kremlj.

Hapšenje je dovelo do talasa protesta desetina hiljada ljudi širom Rusije, u više od 100 gradova. Na neodobrenim protestima uhapšeno je oko 11.000 ljudi, od kojih su mnogi kažnjeni ili novčano ili zatvorom od sedam do 15 dana.

Evropska unija i Sjedinjene Države su 2. marta uvele nove sankcije protiv ruskih zvaničnika zbog slučaja Navaljni.Povezani postovi: