Kriminal

Pritisak na tužioce u slučaju ‘Memić’ je sve veći, glavni ometači imaju jake motive. Ali, dolazi do novog zapleta: Je li u SIPA-i nestao zaplijenjeni eksploziv?

Kako se istraga Tužilaštva BiH u slučaju “Dženan Memić” intenzivara, širi i svoje kraje sve dublje zaranja u policijsko-pravosudno klupko, pritisak na postupajuće tužioce bivaju sve jači, direktniji i beskrupulozniji.

Do sada je istragom o organiziranom kriminalu uhašeno čak četvero policijaca – Hasana Dupovca, Josipa Barića, Nedžada Hrvata te Nebojšu Veljovića.

Sudeći po načinu po kojem Tužilaštvo BiH postupa, te po logici, sljedeći na redu mogli bi biti članovi pravosudnog miljea koji su na neki način učestvovali u slučaju, a to se uglavnom odnosi na tužioce Tužilaštva Kantona Sarajevo te druge visokopoziconirane članove MUP-a KS.

No, prema nezvaničnim informacija koje je dobio Raport od osoba bliskih istrazi, paraobavještajne strukture, prije svega stacionirane u SIPA-i, a uz pomoć pojedinaca u OSA-i, krenuli su nove pokušaje rušenja tužilačkog tima koji radi na slučaju “Memić”, prije svega na Nermina Šehovića, Nermina Halilagića ali i Ćazima Hasanspahića, koji je glavnokomandujući u istrazi.

Glavni cilj jeste pokušaj obustavljanja daljnje istrage, a prema našim informacijama rukovodilac ove paraobavještajne akcije je kompromitirani SIPA-ovac Vahidin Šahinpašić sa još dva, sebi odana inspektora – Goranom Tomićem i Mišelom Puljevićem.

Šahinpašić, kako nam je rečeno, ima dvostruku motiv. Prvi jeste taj što je u ranijim periodima dosta stvari odrađivao sa bišvom glavnom tužiteljicom Tužilaštva KS Dalidom Burzić i tužiocem Seadom Kreštalicom, koji se spominje kao osoba koja je pravno uništila predmet “Memić”.

Drugi motiv jeste taj što tužilac Hasanspahić duži već nekoliko predmeta koji su direktno protiv Šahinpašića. Zbog toga inspektor SIPA-e ima i direktan, lični motiv da ruši tužioca Hasanspahića.

Međutim, u međuvremenu se, kako saznaje Raport, otvara novi problematični trenutak za Šahinpašića.

Naime, prema određenim informacijama on i tužiteljica Tužilaštva KS (ime poznato redakciji) su u velikim problemima zbog nestanka nekoliko komada eksploziva.

U prostorijama SIPA-a bilo je 130 komada TNT eksploziva koje su oduzete od Almedina Hodžića u Tarčinu. Sad je, kako nam je preneseno šest komada manje odnosno 124.

U svim dokumentima, pa i vještaka FUP-a Ivice Perovića se navodi da je bilo 130 komada TNT eksploziva, pa se postavlja pitanje gdje je šest komada? Akcije je inače radio inspektor Munir Vrce, koji je nakon akcije premješten, a predmet je preuzeo Ejub Alić. Navodno je ova rotacija napravljana kako bi se zataškao nestanak eksploziva, a sve pod palicom Šahinpašića.Povezani postovi: