Svijet

Priznao krivicu za silovanje i ubistvo 13 žena i mrtav hladan rekao: Iskreno mi je žao…

Serijski ubica i silovatelj, bivši policajac iz Kalifornije poznat kao ‘Golden State Killer’ rekao je da mu je iskreno žao zbog toga što je učinio svojim žrtvama. Rekao je to na sudu prije nego što mu je izrečena presuda. Osuđen je na više uzastopnih doživotnih zatvorskih kazni zbog niza silovanja i ubistava koji su šokirali Kaliforniju, javlja AP.

Joseph James DeAngelo priznao je krivicu za 13 ubostava i 13 silovanja. Krivicu je priznao kao dio nagodbe kako bi izbjegao smrtnu kaznu.

Sudija Michael Bowman rekao je da ova presuda znači da će DeAngelo umrijeti u zatvoru zbog zločina koje je počinio između 1975. i 1986.

DeAngelo se prije izricanja presude ustao iz kolica, skinuo masku za lice i rekao sudu:

„Poslušao sam sve izjave, svaku od njih, i iskreno mi je žao zbog svih koje sam povrijedio.“

Javno je priznao i desetke seksualnih napada za koje je već nastupila zastara. Tužitelji su razmjere njegovog nasilja nazvali zapanjujućima. Imao je čak 87 žrtava na 53 mjesta zločina u 11 kalifornijskih okruga.

Žrtava je bilo toliko da je presuda morala biti izrečena u univerzitetskoj dvorani dovoljno velikoj da u nju stanu preživjele žrtve i njihove porodice. Presuda je izrečena nakon trodnevnog saslušanja u kojem su žrtve ispričale detalje njegovog nasilja.

DeAngelo je šutke slušao njihove ispovjesti, bezizražajnog lica, sjedeći u invalidskim kolicima za koja tužitelji tvrde da su tek pokušaj skrivanja njegovog još dobrog zdravlja.

Izbjegavao je hapšenje tokom čak četiri decenije, a razotkrili su ga i uhapsili tek 2018. godine, uz pomoć novog oblika praćenja DNK.

Tužitelji su u početku tražili smrtnu kaznu za njega, no nagodili su se na doživotni zatvor s obzirom na kalifornijski moratorij na pogubljenja, pandemiju koronavirusa te njegovu stariju životnu dob.

Do presude je došlo na osnovu nagodbe o priznanju krivice pa mu je dosuđeno 11 uzastopnih doživotnih kazni zatvora bez mogućnosti uvjetnog izlaska.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare