Politika

Pročitajte 5 zaključaka stranaka iz RS o zakonu o zabrani negiranja genocida

Političke stranke iz Republike Srpske sastale su se u ponedjeljak u Banjoj Luci, pred posebnu sjednicu NSRS, a povodom odluke visokog predstavnika Valentina Inzka o nametanju zakona o zabrani negiranja genocida.

Na dokument sa usaglašenim zakčljučcima danas su stavili potpise Milorad Dodik, lider SNSD-a, Mirko Šarović, lider SDS-a, Branislav Borenović, predsjednik PDP-a, Nebojša Čubrilović, predsjednik DEMOS-a, Dragan Čavić, predsjednik Narodnog Demokratskog pokreta, Nenad Stevandić, lider Ujedinjene Srpske, Nenad Nešić, predsjednik DNS-a, Petar Đokić, lider SP-a, Goran Selak, predsjednik SPS-a i Darko Banjac, lider Narodne partije Srpske.

U zaključcima se navodi sljedeće:

  • Mi predstavnici stranaka iz RS odbacujemo nametnute odluke visokog predstavnika, smatramo ih neprihvatljivim i ništavnim.
  • Smatramo da ne postoje uslovi za donošenje odluka srpskih predstavanika u zajedničkim institucijama, osim u slučajevima kada je neophodno učešće radi sprečavanja donošenja odluka protivno interesima RS sve dok se ne razriješi pitanje nametnutog zakona.
  • Odbacujemo svako nametanje odluka u BiH, te konstatujemo da visoki predstavnik nije legalno izabran u skladu sa predviđenom procedurom.
  • U parlamentarnu procedure će preko poslaničkih klubova biti upućena dva zakona vezana za ovu tematiku.
  • Druge zajedničke aktivnosti će biti razmatrane i usaglašavane u naredno periodu.

U Banjoj Luci je u toku posebna sjednica NSRS na kojoj poslanici razmatraju izmjene Krivičnog zakonika RS i Prijedlogu zakona o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika kojom se donosi Zakon o dopuni Krivičnog zakona BiH.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare