Objavio RTRS

Procurila optužnica protiv Dodika: Tužilaštvo BiH traži da ga Sud BiH smijeni s pozicije

Advokat milorada dodika optužnica
Dodik: Najavio da neće poštivati odluke Suda BiH

Tužilaštvo BiH predložilo je u optužnici protiv Milorada Dodika da se on smijeni sa pozicije predsjednika RS, a da se Milošu Lukiću zabrani obavljanje funkcije narednih 10 godina.

Bar je tako prema navodima RTRS-a koji je objavio optužnicu za koju tvri da je autentična.

Dio optužnice

U optužnici koju je objavila ova režimska televizija, navodi se da je Dodik optužen jer je potpisao Ukaz o proglašanju Zakona o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa u RS te da je tako svjesni prekršio odluku visokog predstavnika.

Dodiku je, navodi se u optužnici koju su potpisali Nives Kanevčev, Nedim Ćosić i Biljana Golijanin, "bio cilj da se odluke visokog predstavnika ne primijene i ne provedu, jer je za primjenu tih odluka bilo potrebno uzdržavanje od daljeg zakonadavnog postupanja".

Zanimljivo je da se kao svjedok, navodno, saslušana Milka Devušić koja je bila direktorica Službenog glasnika RS prije Lukića te je dala ostavku jer nije htjela objaviti sporni Dodikov ukaz.

"Svjedok Milka Devušić koja je u ranijem periodu obavljala funkciju direktora JU Službeni glasnik RS, koju je preuzela od Vladimira Jankovića, saslušana je u svojstvu svjedoka, kojom prilikom je izjasnivši se na okolnosti predmetnog krivičnog djela, pojasnila proceduru objave zakona i akata u 'Službenom glasniku RS', te je potvrdila da je za njihovu objavu potrebno da prethodno direktor te javne ustanove stavi svoj potpis na Obrazac-SG 32, nakon čega isti bude i objavljeni, a što je radi objave navedenih Ukaza i Zakona dana 9. 7. 2023. godine potpisao Miloš Lukić, koji je dana 8. 7. 2023. godine imenovan za v.d. direktora", navodi se u optužnici.