Region

Procurili detalji sporazuma koji trebaju potpisati Vučić i Thaci: Promjena granica i dalje u opciji!?

Predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću i predsjedniku Kosova Hashimu Thaciju predstavljen je u Bijeloj kući nacrt konačnog sporazuma, a prema navodima medija, sporazum ima dvije opcije.

Riječ je o korekciji granice ili Zajednici plus, uz posebne zahtjeve Srbije – opcija koja je, prema izvorima medija, omiljena američkim posrednicima, piše Bota Sot.

Taj medij navodi da se po drugim detaljima sa sastanka u Washingtonu kaže se da će ova pregovaračka faza biti dinamična, slično kao u Rambouilleta, gdje će stranama biti ponuđene samo dvije opcije, uz “uzmi ili ostavi”, što je suprotno bečkim pregovorima koji su trajali oko dvije godine.

Bota Sot piše da su korekcija granice ili Zajednica plus dvije mogućnosti koje su ponuđene na prvom sastanku održanom prije dva dana u Washingtonu, na kome su bili kosovski predsjednik Hashim Thaci i srbinanski predsjednik Aleksandar Vučić.

Prema njihovim navodima od Srbije se ne traži da zaustavi kampanju povlačenje priznanja do juna ove godine. Također, juni ove godine je rok za postizanje sporazuma između Kosova i Srbije.

Format razgovora o konačnom sporazumu biće na nivou predsjednika sa timovima koje će oni sami birati. Stranama je također ponuđena prilika da se sastanu sa američkim predsjednikom Donaldom Trumpom, ali to je odloženo do trenutka kada strane budu blizu sporazuma, piše Bota Sot.

Taj medij piše da je na sastanku Thaciju i Vučiću rečeno da će “strane koje ne žele da potpišu sporazum imati višestruke sankcije od Sjedinjenih Američkih Država”.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare