Svijet

Procurili mailovi svjetskih eksperata s početka pandemije: Ovo je izašlo iz laboratorije

Vjeruje se da je COVID-19 došao iz laboratorije u Wuhanu prema procurjelim mejlovima u kojima se tvrdi da su naučnici raspravljali o toj teoriji, međutim, oni su se bojali otkriti istinu, piše britanski Express.

Šokantne tvrdnje nikada nisu iznijete u javnost jer su se naučnici plašili da će ta vijest narušiti reputaciju nauke u Kini. Vrhunski britanski i američki naučnici koji su raspravljali o toj ideji vjeruju da je velika vjerovatnoća da je koronavirus slučajno procurio iz laboratorije u kineskom gradu. U e-poruci Sir Jeremyja Farrara, direktora Wellcome Trusta, 2. februara 2020. stoji da je “vjerovatno objašnjenje” da je Covid brzo evoluirao iz virusa sličnog Sarsu unutar ljudskog tkiva u laboratoriji niske sigurnosti.

U e-poruci, upućenoj dr. Anthonyju Fauciju i dr. Francisu Collinsu iz američkog Nacionalnog instituta za zdravlje, dalje se navodi da je takva evolucija možda “slučajno stvorila virus pripremljen za brzi prijenos između ljudi”.

Ali vodeći naučnik je rekao Sir Jeremyju da bi “dalja debata nanijela nepotrebnu štetu nauci općenito i nauci u Kini posebno”.

Dr Collins, bivši direktor američkog Nacionalnog instituta za zdravlje, upozorio je da bi to moglo narušiti “međunarodnu harmoniju”.

Vikont Ridli, koautor knjige Viral: potraga za porijeklom Covida, rekao je: „Ovi e-mailovi pokazuju žalosni nedostatak otvorenosti i transparentnosti među zapadnim naučnicima koji su izgleda bili više zainteresovani za odbacivanje hipoteze za koju su mislili da je veoma vjerodostojna iz političkih razloga.”

U mejlovima, Sir Jeremy je rekao da i drugi naučnici vjeruju da virus nije mogao evoluirati prirodnim putem.

Jedan od takvih naučnika bio je profesor Mike Farzan iz Scripps Research-a, stručnjak koji je otkrio kako se originalni Sars virus vezuje za ljudske ćelije.

Naučnike je posebno zabrinuo dio COVID-19 koji se zove mjesto cijepanja furina, dio proteina šiljaka koji mu pomaže da uđe u ćelije i čini ga toliko zaraznim za ljude.

Rezimirajući zabrinutost profesora Farzana u e-mailu, Sir Jeremy je rekao: „Smeta mu lokacija furina i teško mu je (da) objasni to kao događaj izvan laboratorije, iako postoje mogući načini u prirodi, to je vrlo malo vjerovatno.”

Dodao je: “Mislim da ovo postaje pitanje kako sve ovo spojiti, da li vjerujete u ovu seriju slučajnosti, šta znate o laboratoriji u Wuhanu, koliko toga može biti u prirodi – slučajno puštanje ili prirodni događaj? Ja sam 70:30 ili 60:40.”

Kasniji mejlovi su pokazali da je do 4. februara Sir Jeremy revidirao svoju procjenu laboratorijskog curenja na 50:50, dok je profesor Eddie Holmes sa Univerziteta u Sidneju dao procjenu 60:40 u korist slučajnog puštanja.

E-mailovi također pokazuju da Bob Garry, sa Univerziteta u Teksasu, nije bio uvjeren da se COVID-19 pojavio prirodno.

Rekao je: “Jednostavno ne mogu shvatiti kako se to postiže u prirodi.”

Profesor Andrew Rambaut, sa Univerziteta u Edinburghu, također je rekao da mi se mjesto cijepanja furina “čini neobično”.

Dodao je: “Mislim da bi jedini ljudi koji bi imali dovoljno informacija ili pristup uzorcima za rješavanje problema bili timovi koji rade u Wuhanu.”

Daljnji mejlovi pokazuju da su do 2. februara 2020. naučnici već pokušavali da ugase debatu o laboratorijskoj teoriji curenja.

U e-poruci dr Rona Fouchiera Sir Jeremyju stoji: “Dalja debata o takvim optužbama nepotrebno bi odvratila vrhunske istraživače od njihovih aktivnih dužnosti i nanijela nepotrebnu štetu nauci općenito i nauci u Kini posebno.”

Dr Collins, bivši direktor NIH-a, odgovorio je Sir Jeremyju rekavši: „Dijelim vaše mišljenje da je potrebno brzo sazivanje stručnjaka u okvirima koji ulijevaju povjerenje ili će glasovi zavjere brzo dominirati, čineći veliku potencijalnu štetu nauci i međunarodnoj harmoniji.”

Institucije koje su držale mejlove u više navrata su se opirale naporima da objave njihov sadržaj.

Univerzitet u Edinburghu je nedavno odbio zahtjev za slobodu informacija od The Telegrapha tražeći da vidi odgovore profesora Rambauta, tvrdeći da bi “otkrivanje vjerovatno moglo ugroziti fizičko ili mentalno zdravlje i sigurnost pojedinaca”.

Pregled američkih obavještajnih službi sugerirao je da virus COVID-19 zaista potiče iz Kine. Međutim, Peking je oštro demantovao izvještaj.

Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin rekao je u saopćenju da je Kina izrazila čvrsto protivljenje početnim nalazima objavljenim u sažetom izvještaju u augustu.

Gospodin Wenbin je rekao: “Bez obzira koliko puta je ovaj izvještaj objavljen i koliko verzija je izmišljeno, to ne može promijeniti prirodu toga što je potpuno politički i lažan.”

Dodao je da je činjenica da su obavještajne agencije prisluškivane u nastojanjima da se utvrdi porijeklo “gvozdeni dokaz” politizacije, i pozvao SAD da “prestanu napadati i blatiti Kinu”.

U augustu je američki predsjednik Joe Biden rekao da Kina zadržava kritične informacije o porijeklu COVID-19, dodajući da su kineski zvaničnici radili na sprečavanju pristupa međunarodnim istražiteljima.

Iako je Bidenova recenzija pokrenuta u vrijeme dok je teorija o curenju iz laboratorija dobila zamah, u izvještaju se navodi da većina agencija vjeruje da virus nije genetski modificiran.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare