Svijet

Procurili prvobitni ruski planovi za invaziju: Ukrajina pada za 10 dana, aneksija do kraja augusta

Britanski trust mozgova Royal United Services Institute (RUSI) dočepao se dokumenata koji navodno nose potpis predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina. U dokumentima za invaziju stoji da je Rusija Ukrajinu planirala pokoriti u 10 dana te je aneksirati do augusta 2022. godine.

Za invaziju je znao mali broj ruskih dužnosnika

Prema spomenutim dokumentima, samo je mali broj ruskih dužnosnika znao za sve detalje tih planova. U njima piše da zamjenici pojedinih ogranaka ruske vojske nisu znali da se sprema invazija Ukrajine. Te da su za nju doznali tek nekoliko dana prije nego što je počela. Pojedine su jedinice za invaziju doznale tek nekoliko sati prije njenog početka.

Rusija je planirala zauzeti ukrajinske trafostanice, aerodrome, vodovod, centralnu banku i parlament. A ruske specijalne jedinice trebale su ubiti ukrajinske lidere. RUSI kaže da je Rusija naočigled očekivala da će članovi ukrajinske vlade ili pobjeći iz zemlje ili biti uhvaćeni.

Ukrajinski obavještajci vjeruju da je Rusija planirala koristiti bjeloruske zračne snage kako bi zauzela nuklearne elektrane Rivne i Hmeljnicki. Spomenuti su dokumenti sadržavali i upute za zauzimanje ukrajinskih nuklearnih elektrana te kontroliranje ukrajinske energetske mreže. Rusija je navodno Evropu htjela ucjenjivati rizikom od radijacije.

Rusi su planirali Ukrajince podijeliti u četiri kategorije

RUSI kaže da je Rusija invaziju htjela započeti brojnim zračnim i raketnim napadima na ukrajinske vojne mete. U dokumentima je stajalo da Rusija ne planira uništavati ukrajinsku infrastrukturu jer joj je ona bila važna za okupiranje zemlje.

Ruski protuobavještajci sastavili su popis Ukrajinaca koje je podijeljen u četiri kategorije: osobe koje treba ubiti, osobe koje treba zastrašiti, osobe koje treba potaknuti na saradnju i osobe koje su spremne sarađivati. RUSI kažu da su Rusi sve Ukrajince planirali popisati i klasificirati. A taj je proces trebao izgledati poput popisa stanovništva.

Rusija je planirala lokalne i regionalne vlasti natjerati na saradnju. A ruski su obavještajci trebali pohapsiti ukrajinske dužnosnike. Konačno, Rusija je u Ukrajinu planirala dopremiti nastavnike i dužnosnike koji su potom trebali započeti projekt “reedukacije” Ukrajinaca.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare