Svijet

Procurili snimci s ratišta koji pokazuju da je Putin u ozbiljnim problemima: Dajte nam plaće!

Nakon haotičnog povlačenja Rusije u Hersonu, manje od sedam dana nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin nezakonito anektirao tu ukrajinsku regiju, zajedno s tri druge - guverner regije Kirill Stremousov, kojeg je imenovala Moskva, pokušao je smiriti situaciju. Daleko je to od poraza, povlačenje je zapravo bilo taktičko "pregrupiranje" za "nanošenje uzvratnog udarca", poručio je Stremousov u srijedu.

Njegovi komentari, koji su među prvim javnim priznanjima ruskog povlačenja u Hersonu, idu u smjeru pokušaja da se prikrije ono što čak i mnogi glasni pristaše rata sada govore, a to je da je ovo najteža situacija u kojoj se ruska vojska našla od početka invazije na Ukrajinu prije sedam mjeseci.
"Prijatelji, znam da čekate da prokomentiram situaciju. Ali, stvarno ne znam što bih vam rekao. Povlačenje… je katastrofalno", napisao je istaknuti ratni izvjestitelj Roman Saponkov na svom Telegram kanalu, opisujući svoj očaj zbog povlačenja u Hersonu, piše The Guardian, a prenosi Jutarnji list.

Razmjeri povlačenja ruskih snaga za sada su nejasni. U petak su svjetski mediji izvijestili da ukrajinske snage napreduju na istoku i jugu, prisiljavajući ruske trupe na povlačenje te su pod pritiskom na oba ratišta.

Vojni stručnjaci kažu da je Rusija trenutačno u velikim problemima, dijelom zbog svoje odluke da ranije ne izvrši mobilizaciju, a dijelom i zbog golemih gubitaka vojnika i opreme.

"Ukrajinska vojska provodi vrlo brza i snažna kretanja na jugu naše zemlje", rekao je tokom svog noćnog obraćanja u utorak ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski. On je naveo osam manjih gradova u Hersonu koji su nedavno ponovno pod kontrolom Kijeva. Na upit novinara u srijedu postoji li kontradikcija između ruske retorike u vezi aneksije regija Herson, Donjeck, Lugansk i Zaporižje te stvarnosti na terenu, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da nema nikakve razlike. Teritoriji će "zauvijek biti s Rusijom", dodao je.

Međutim, takvo se uvjerenje ne može prepoznati u zajednici utjecajnih proratnih vojnih blogera i novinara, sve glasnijom skupinom s kontaktima na terenu i milionima čitatelja, koji su počeli kritizirati Kremlj zbog neuspjeha u postizanju postavljenih ciljeva. Oni oblikuju sumornu sliku pada ruskog morala, okrivljujući nedostatak rotacije snaga i iscrpljenost vojske za neuspjehe u južnoj Ukrajini. "Kritiziraju me da ljude bacam u depresiju svojim vijestima… pa, vrijeme je takvo, neće biti dobrih vijesti u bliskoj budućnosti", napisao je u utorak Aleksandar Kots, prokremaljski novinar koji se kreće s ruskom vojskom. "Nemamo dovoljno ljudi… nastupio je umor… više nema snage za zadržavanje osvojenih teritorija".

Na dan kada je Putin objavio svoju "djelimičnu mobilizaciju" prošlog mjeseca, ugovori vojnika koji se bore u Ukrajini također su automatski produženi na neodređeno vrijeme. Ta je odluka mnogima koji se u Ukrajini od februara onemogućila izlazak iz rata.

"Svaki dan dobivamo stotine zahtjeva od vojnika koji žele naći način da ponište svoje ugovore", kaže jedan vojni advokat, koji je želio biti anoniman zbog straha od optužbi za kršenje ruskih zakona koji kriminaliziraju "lažne" vijesti o vojsci i ‘specijalnoj vojnoj operaciji‘. "Većina vojnika nije imala pojma da idu u Ukrajinu kada je počeo rat. Nadali su se da će otići nakon što im isteknu ugovori. Sada to jednostavno više nije moguće", dodao je.

Ruska predaja Limana, strateški važnog grada na sjeveru Donjecke regije, već je dovela do rijetkih javnih kritika višeg vojnog vodstva od strane nekoliko najviših dužnosnika. "Ne znam što ministarstvo odbrane izvještava (Putinu), no po mojem osobnom mišljenju treba poduzeti drastičnije mjere", poručio je moćni čečenski čelnik Ramzan Kadirov. Ruska vojska pokušala je umanjiti subotnje povlačenje iz Limana i prikazati ga kao manji vojni neuspjeh, tokom kojeg je nanijela teške gubitke ukrajinskim vojnicima u borbi za grad.

No, prema istraživanju BBC-a Russia, jedna od najelitnijih ruskih vojnih obavještajnih jedinica pretrpjela je velike gubitke tokom tog povlačenja. Treća gardijska brigada Spetsnaz, koju neki smatraju jednom od najelitnijih vojnih postrojbi na svijetu, izgubila je do tri četvrtine svojih izviđačkih snaga od početka rata.

Najnoviji ruski vojni neuspjesi, očito preveliki da bi ih se moglo ignorirati, sada se prelijevaju i na ruske televizijske ekrane, medija preko kojega se informira većina ruskih građana. "Zašto mi napredujemo metar po metar kada oni napreduju selo po selo?", ljutito je upitala nedavno televizijska voditeljica Olga Skabejeva, notorna kremaljska propagandistica, Andreja Maročka, službenika kojeg je imenovala Moskva u Lugansku.

Smrti regruta i osramoćujuće snimke

U međuvremenu, u Kremlju se nadaju da će mobilizacija objavljena prošlog mjeseca uskoro pomoći da se zaustavi gomilanje gubitaka. Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je u utorak kako je 200.000 ljudi već mobilizirano te da se nalaze na 80 poligona i šest centara za obuku širom Rusije. Ministarstvo odbrane također je objavilo video snimke regruta koje obučavaju vojnici, popraćene drugim snimkama koje pokazuju kako stižu u područja Luganska pod kontrolom Rusije, gdje ih s veseljem dočekuju mještani.

No, vladina propagandna kampanja nije mogla spriječiti da mobilizacija izazove kaos i bijes širom zemlje. Taj se bijes povećao nakon što su se pojavili video snimke koje prikazuju mnoštvo muškaraca koji borave u lošim uvjetima u centrima za obuku dok čekaju da budu poslani u Ukrajinu. Najmanje šest regruta umrlo je u centrima za obuku od početka mobilizacije, rekao je u utorak Pavel Čikov, jedan od vodećih ruskih odvjetnika koji se bavi ljudskim pravima. Jedan od regruta navodno je počinio samoubistvo.

U video snimci koja vjerojatno najviše do sada sramoti cijeli sustav mobilizacije može se vidjeti skupina mobiliziranih vojnika iz sibirske regije Omsk kako apeliraju na vlasti da im isplate plaću koju je vlada obećala za sudjelovanje u ratu. "Spremni smo za polazak. Ali molim vas, pomozite nam, pomozite našim obiteljima", rekao je jedan od njih.

U četvrtak navečer na društvenim mrežama počela je kružiti snimka koja navodno prikazuje 500 mobiliziranih muškaraca u regiji Belgorod, prenio je neovisni ruski portal Meduza, koji djeluje iz inozemstva. Ti se muškarci žale da nisu raspoređeni ni u jednu postrojbu i da im je dano oružje neregistrirano na njih te da su proveli tjedan dana u "brutalnim uvjetima", bez materijalne potpore, prisiljeni sami kupovati hranu jer "nema ničega". Također kažu kako "nas niko ne treba".

Nije poznato tko je snimio video. Mark Krutov, novinar Radija Sloboda, navodi Meduza, primijetio je da jedan od muškaraca na snimci nosi simbol zloglasne Wagner grupe, a drugi je stanovnik Moskve Sergej Surkov, koji je prije otprilike tjedan dana načinio video snimku na kojoj se govori o problemima u vojsci.