Sport

Procurio sastav BiH za Ukrajinu, dvije velike promjene

Reprezentacija BiH večeras od 20,45 sati protiv Ukrajine u Lvivu u sklopu kvalifikacija za SP 2022 u Kataru.

Gledajući sveukupno, ovo je vjerovatno najteža utakmica koja čeka BiH u kvalifikacijama, a upravo zato očekuje se kako će selektor Ivajlo Petev ponovo prilagoditi igru reprezentacije novim okolnostima. BiH će u ovom meču biti jača i za prvotimca Dennisa Hadžikadunića koji je propustio Kazahstan zbog kartona. Ekipi su se nakon “viza problema” pridružili i stoper Dario Đumić, te veznjaci Sanjin Prcić i Elvis Sarić.

Bez obzira na oprezniju strategiju, Petev vjerovatno neće puno mijenjati u sastavu. Hadžikadunić će očekivano ponovo zauzeti svoje mjesto među tri stopera u formaciji 3-5-2 gdje su od prve minute protiv Kazahstana igrali Ahmedhodžić, Ćivić i Kovačević. Sredina terena u sastavu Cimirot, Hadžiahmetović i Gojak bila je neumorna u svom kretanju i igri na utakmici u subotu, baš kao ni na bekovima gdje su prvi kandidati Kolašinac i Stevanović.

No, u ovoj utakmici Petev neće moći računati na Cimirota. Nakon urađene magnetne rezonance, jutros je kod Cimirota definitivno potvrđeno djelomično napuknuće mišića stražnje lože potkoljenice, zbog čega će pauzirati tri sedmice. Njega bi trebao zamijeniti Sanjin Prcić ili Adi Nalić.

Uz Džeku će selektor u vrhu napada birati između Prevljaka i Demirovića. Demirović je do sada imao prednost u mečevima u kojima nismo bili dominantni na terenu kao što očekujemo i protiv Ukrajine, ali teško da će nakon dva gola Prevljak ostati na klupi. S obzirom na dosadašnje manevre selektora, možda na terenu vidimo i neko treće rješenje.

Petev će večeras imati veću širinu na klupi u odnosu na prije tri dana, posebno u sredini terena gdje protiv Kazahstana praktično nije imao rezervi, a sada ima i Prcića i Sarića.

Prema najavama njihovih medija, Ukrajina će početi u sastavu: Pyatov (Shakhtar), Matvienko (Shakhtar), Kryvtsov (Shakhtar), Zabaryni (Dynamo Kiev), Tymchyk (Dynamo Kiev), Stepanenko (Shakhtar), Shaparenko (Dynamo Kiev), Kornienko (Shakhtar), Yarmolenko (West Ham), Tsygankov (Dynamo Kiev) i Yaremchuk (Benfica).