Svijet

Procurio tajni ruski izvještaj, stvari nisu onakve kakvim se čine

Ruski dužnosnici upozoravaju da bi se zemlja mogla suočiti s dužom i dubljom recesijom kako se utjecaj zapadnih sankcija širi. Upozorenje je objavljeno u internom izvještaju pripremljenom za vladu, izvještava Bloomberg.

Povjerljivi izvještaj otkriva da bi sankcije zapadnih saveznika mogle hendikepirati sektore na koje se Rusija godinama oslanjala kako bi osnažila svoju ekonomiju. Prikazuje puno sumorniju sliku stvarnog utjecaja ruske ekonomske izolacije kao posljedice invazije na Ukrajinu nego što to dužnosnici čine u svojim javnim izjavama.

U dva od tri scenarija u izvještaju, ruska bi se ekonomija mogla vratiti na prijeratne razine tek krajem desetljeća ili kasnije. Svi scenariji pokazuju da se pritisak sankcija pojačava, a vjerovatno će im se pridružiti još zemalja. Čak 200.000 ruskih IT stručnjaka moglo bi napustiti zemlju do 2025. godine, stoji u izvještaju, a također se upozorava da se zemlja suočava s “blokadom” koja je “utjecala na praktički sve oblike transporta”, dodatno odsijecajući ekonomiju zemlje.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare