Region

Prodaje se Bandićeva hercegovačka hacijenda: Njegova klika traži 850 hiljada eura

Hercegovačko imanje bivšeg zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, čije je dosad nepoznate razmjere prije nekoliko dana otkrio i dronom snimio Nacional, Bandićeva klika bliska njegovoj porodici u njeno je ime stavila na prodaju. Doznao je to Nacional od istog hercegovačkog izvora koji je Nacionalu prošle sedmice omogućio uvid u najveći dio katastarskih čestica koje su otkrile razmjere Bandićeve hercegovačke imovine.

Prema tvrdnjama istog izvora, Bandićeva udovica Vesna dala je zeleno svjetlo da se ta imovina proda. Bandićeva klika koja tu prodaju nastoji realizirati za tu imovinu traži 850 hiljada eura, iako se isprva, prije nekoliko sedmica, operiralo s podatkom da se za istu tu imovinu traži 300 hiljada eura.

Bandić je u Hercegovini raspolagao s najmanje 89.409 kvadratnih metara šume i zemljišta različite kvalitete, raspoređenih na tridesetak parcela. Nacional je precizno otkrio gdje se one nalaze i ko je upisan kao njihov vlasnik – to su njegova supruga Vesna i kći Ana-Marija. Ali to je samo onaj dio koji je upisan na njihova imena. Dio za Bandića čuvaju rođaci.

Zasigurno se najveći dio te određene prodajne cijene odnosi na dvije kuće – njegovu rodnu i jednu za koju se tvrdi da ju je za Bandića praktički čuvao jedan od njegovih rođaka, čiji je identitet poznat redakciji Nacionala.

O kakvom se luksuzu radi najbolje ilustriraju Nacionalove dronom napravljene snimke kuće s luksuzno uređenom okućnicom na Bandića brigu, koja obuhvata voćnjak, vinograd i atraktivni uzidani bazen za kupanje. Osobe koje su Nacionalu dale precizne koordinate gdje se ta nepoznata Bandićeva imovina nalazi, a koje raspolažu neposrednim saznanjima o Bandićevim hercegovačkim investicijama, navode da je Bandić samo u izgradnju bazena u blizini porodične kuće investirao 50 hiljada eura.

Imovina je registrirana i na suprugu te kćerku

Bandićeva porodična kuća, kao i većina spomenute imovine, nalazi se na području općine Grude, u katastarskoj općini Donji Mamići, na katastarskoj čestici 7787. Uvidom u tu katastarsku česticu jasno se vidi da piše da se radi o čestici pod nazivom kućište, ukupne površine 1135 kvadratnih metara. Na njoj se nalazi kuća površine 136 kvadratnih metara, zatim pašnjak veličine 500 kvadratnih metara, kao i pašnjak treće klase veličine 499 kvadratnih metara. Međutim, zračne snimke otkrivaju kako su nekretnine koje se nalaze na toj čestici zasigurno znatno veće od spomenutih 136 kvadratnih metara.

O kakvom se luksuzu radi najbolje ilustriraju Nacionalove dronom napravljene snimke kuće s luksuzno uređenom okućnicom na Bandića brigu, koja obuhvaća voćnjak, vinograd i atraktivni uzidani bazen za kupanje. Odmah pored te kuće nalaze se dvije dodatne građevine, koje su u najmanju ruku podjednake veličine i kvaliteta izgradnje kao i prva kuća. Tu su i dodatni natkriveni prostori i terase, kao i treća manja kuća, moguće za roštilj ili predstavlja manje skladište.

Bazen ima posebno izgrađeno područje za sunčanje, sanitarni čvor te privrednu zgradu, do kojih vode uređene betonirane stazice.

Proces prodaje imovine za koju se tvrdi da je zapravo barem djelomično pripadala Bandiću otvorio je dva mjeseca nakon njegove smrti njegov bivši tjelohranitelj i saradnik Robert Ljutić. Koncem aprila portal Index objavio je vijest kako je on oglasio prodaju „bajkovitog imanja na obroncima Medvednice“.

U oglasu je pisalo sljedeće:

„U ulici Gorščica, Markuševec, prodajemo posebno uređeno imanje – starinsku kuću sagrađenu 2008. godine kao rekonstrukciju kuće u kojoj je bio prvi zagrebački mlin. Funkcionalni mlin je i dalje u kući. Kuća se sastoji od dnevnog prostora , kuhinje, mlina i gostinjskog toaleta u prizemlju, a spavaći dio i kupaonica s tušem su na katu. U podrumu se nalazi vinski podrum. Kroz samo imanje protječe potok, tako da je napravljeno i jezerce uz kojeg se nalazi velika sjenica sa stolom za 12 osoba i roštiljem, krušnom peći i običnom pećnicom. Također, uz te sadržaje napravljena je i vanjska kuhinja i dovedena voda. Sjenica je opremljena roletama na motore, tako da se, po potrebi, mogu spuštati strane i tako se zakloniti od vjetra i/ili sunca“.

PROČITAJTE  Jasenovac je bio takav logor smrti da su i Nijemci bili zgroženi

To imanje prostire se na 2100 metara kvadratnih, ima malu šetnicu, klupice i boćalište, a ispred kuće je parkiralište za nekoliko automobila.

Ljutić je to zemljište na Markuševcu površine više od 2.000 metara kupio 2008. za 100.000 eura. Platio je u kešu, a potom je to područje umjesto zaštićenim dijelom Parka prirode Medvednica proglašeno građevinskom zonom, što je povećalo cijenu zemljišta i omogućilo izgradnju kuće. Već se tada tvrdilo da je Ljutić imao povlaštenu informaciju kada je kupovao zemljište, ali i da je ono zapravo barem dijelom u Bandićevu vlasništvu.

Upravo rođaci i milje koji je na razne načine, što posredno, što neposredno, uključen u proces prodaje Bandićeve imovine pomažu složiti kompletniji portret bivšeg zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića. Jer sada se pokazuje kako on nije bio samo korumpirani političar nego i poslovni mešetar umiješan u razne u najmanju ruku sumnjive transakcije.

Izvor s neposrednim saznanjima o prodaji Bandićeve hercegovačke imovine navodi kako su u proces njene prodaje uključene dvije Bandiću bliske osobe – jedna je za Bandića na svoje ime držala najmanje tri nekretnine na području Zagreba, dok je druga učestvovala u više skandaloznih poslovnih transakcija unaprijed raspisanih upravo za njenu firmu.

Spominje se i kuća koja ne glasi na Bandićevo ime

Prva osoba koja je za Bandića držala spomenute tri nekretnine u Zagrebu dobila je od Bandića znakovit poklon – nakon što je Bandić još za života zatražio od nje da proda dvije nekretnine, dopustio joj je da za sebe kao bonus zadrži treću nekretninu.

Međutim, nakon toga se dogodilo još nešto što može pomoći istražiteljima kako rekonstruirati koliko skrivene imovine za Bandića čuvaju drugi ljudi. Naime, nakon što je spomenuta osoba prodala te dvije nekretnine, javio joj se advokat (spol i identitet poznati redakciji, op.a.) i zatražio dvadeset posto od iznosa koji je taj član Bandićeve klike dobio od prodaje dvije Bandićeve skrivene nekretnine. Taj advokat rekao je da je imao precizan dogovor s Bandićem da vodi brigu o njegovoj imovini te da mu od svake prodaje, u čijem je aranžiranju valjda učestvovao, treba pripasti dvadeset posto od ukupno prikupljenog iznosa.

Radi se o istom onom advokatu koji je nedugo nakon Bandićeve smrti doputovao u Hercegovinu i praktički na prepad uvjerio Bandićeva rođaka da mu preda 150 hiljada eura u gotovini, koja se nalazila u jednom sefu koji je Bandić držao u jednoj od svojih kuća. Bandić je tih 150 hiljada eura držao u rodnom kraju, „onako da im se nađe kad se s društvom zatekne u Hercegovini“.

Kao dio Bandićeve imovine spominje se i druga kuća u Hercegovini koja ne glasi na njegovo ime, već na ime jednog njegova rođaka, ali Nacionalovi izvori tvrde da je riječ o Bandićevu vlasništvu. PHOTO: Nacional
Taj izvor navodi kako je isti odvjetnik u drugom pokušaju htio preuzeti dodatnih 400 tisuća eura koje je Bandić ondje također navodno držao u gotovini. Ali to mu nije uspjelo.

PROČITAJTE  Požari u BiH spalili paravane ekoloških udruženja

Ako su točni navodi tog odvjetnika da mu pripada dvadeset posto od svake prodaje Bandićeve imovine, u svjetlu tvrdnji da je pokušao uzeti 550 tisuća eura skrivene Bandićeve gotovine iz Hercegovine ispada da je Bandić još za života rasprodao imovinu vrijednu 2.75 milijuna eura. Ili mu je Bandić ostao dužan i za neke druge odvjetničke poslove koje je za njega odrađivao.

Bandić je sasvim sigurno ostao dužan ozbiljan novac jednom dijelu odvjetnika koji su ga zastupali. U to se Nacional prošli tjedan izravno uvjerio. Nedugo nakon što je objavljen tekst u kojem se spominje da je jedan Bandićev odvjetnik iz Hercegovine na prepad odnio 150 tisuća eura, Nacional su kontaktirali neki odvjetnici koji su ga zastupali, zgroženi razmjerima Bandićeve skrivene imovine. U neslužbenom razgovoru su između ostalog izjavili da im je Bandić ostao dužan te da im se u više navrata opravdavao kako ih ne može platiti, nudeći pritom razne izlike. Ozlojeđeni su jer smatraju da ih je Bandić naprosto varao, naročito u svjetlu vrijednosti njegove skrivene imovine.

Bandić je ostao dužan ozbiljan novac nekima od odvjetnika koji su zgroženi razmjerima njegove tajne imovine i smatraju da ih je prevario jer im se u više navrata pravdao da ih ne može platiti

Da je Bandić raspolagao ogromnim iznosima novca sugeriraju i još neka dodatna saznanja Nacionala o osobama koje su Bandiću dugovale novac. Nacional je tokom protekle sedmice saznao identitet osobe, uključujući i njen nadimak, koja je kod javnog bilježnika u Hercegovini potpisala izjavu da je Bandiću dužna 400 hiljada eura. Koncem protekle sedmice Nacional je saznao identitete još četiri poduzetnika koji su mu dugovali novac. Tri su s područja južne Hrvatske. Prvi među njima javnosti je poznat po svojoj osebujnoj poduzetničkoj, ali i političkoj karijeri. Za njega se tvrdi da mu je Bandić finansijski pomogao još prije deset godina. Drugi među njima također je duže vrijeme bio poznat po svojoj lokalnoj političkoj karijeri blizu krajnjeg juga Hrvatske. Treći među njima je nešto uspješniji poduzetnik sa srednjeg Jadrana, poznat po razgranatim trgovačkim i turističkim aktivnostima i izvrsnim vezama s aktuelnom političkom vrhuškom iz HDZ-a.

Četvrti je porijeklom iz Hercegovine te godinama vodi uspješno poslovanje. Kupio je nekoliko firmi u Slavoniji, a investira i u nekretnine na području Mostara.

Tvrdnje da je Bandić novac posuđivao poslovnim ljudima takvog formata, kojima za privatne potrebe zasigurno ne nedostaje gotovine, dodatno produbljuju sumnju na to da je Bandić već nekoliko godina raspolagao ogromnim količinama novca.

Bandić je barem tu četvoricu ljudi vrlo konkretno i opipljivo zadužio. Kao i brojne druge koji su za njega držali imovinu čije porijeklo on naprosto nije mogao opravdati visinom svojih legalnih prihoda.

Koliko njih još uvijek drži do Bandića moći će se vidjeti prilično brzo na jednom privatnom događaju. Tvrdi se da će se u Hercegovini uskoro održati još jedna misa zadušnica za Bandića. Prva je održana netom nakon njegove sahrane u Zagrebu. Već je rezerviran i restoran za goste porodice. Moguće je da će se upravo tokom nekoliko dana koji će prethoditi tom događaju i neposredno nakon njega nastaviti voditi pregovori o prodaji s potencijalnim kupcima Bandićeve hacijende.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare