Sport

Prodaje se bolid u kojem je Michael Schumacher osvojio titulu prvaka: Ferrari je poseban, a takva će biti i cijena

Michael Schumacher bolid

Aukcijska kuća Sotheby's objavila je kako će od 3. do 12. aprila trajati nadmetanje za kupovinu Ferrarijevog bolida s kojim je Michael Schumacher osvojio titulu svjetskog prvaka 2000. godine. Očekuje se da bi cijena ovog po mnogo čemu posebnog bolida trebala premašiti cifru od čak 10 miliona dolara.

'Ovaj bolid je poseban jer je jedan od samo četiri automobila s više od četiri pobjede u povijesti Ferrarija', pojasnio je Vincent Luzoui iz Sotheby'sa te dodao:

'A još je posebniji jer ga je vozio Michael Schumacher.'

Prema dostupnim podacima ovo je bolid s kojim je Schumi slavio na Velikoj nagradi Brazila, a uz to je u njemu ostvario i 'pole-position' na Velikoj nagradi Monaca. Bio je to jedini 'pole-position' do kojeg je u Monte Carlu stigao Michael Schumacher u svim godinama provedenim u redovima Ferrarija!

Sotheby's očekuje da bi ovaj bolid Ferrarija na aukciji trebao premašiti cifru od 10 miliona dolara. No, to je 'konzervativna' prognoza jer je prije nekoliko godina bolid Ferrarija kojeg je također vozio Michael Schumacher prodan za oko 15 miliona dolara.

'Ciljano tržište su ljubitelji trkaćih mašina, budući da je ovaj bolid u gotovo savršenom stanju te je spreman za stazu. No, tu su i kolekcionari umjetnina koji ovakve povijesne prilike jednostavno ne propuštaju', tvrde iz aukcijske kuće i napominju:

'Sa 770 konjskih snaga i nadasve impresivnom bukom, to je svakako najveća želja svakog entuzijasta koji ima novca da si može priuštiti ovakvu 'igračku' koju je vozio Michael Schumacher.'