Vijesti

Produžena suspenzija ruskoj agenciji TASS iz članstva EANA-e. Odluka donesena u Sarajevu

Ruskoj novinskoj agenciji TASS produžena je suspenzija na neodređeno vrijeme na članstvo u Evropskoj alijansi novinskih agencija (EANA), i uslovi da se ponovno vrati u članstvo će biti veoma strogi, poručeno je nakon vanredne skupštine EANA-e koja je održana danas u Sarajevu.

Upravni odbor EANA-e je krajem februara donio odluku o suspenziji TASS-a.

Tada su naveli da smatraju da ruska državna novinska agencija TASS krši načela EANA-e kako je to navedeno u Statutu u okolnostima nove medijske regulative koju provodi ruska vlada (Roskomnadzor – Ruska državna nadzorna agencija za medije), koja snažno ograničava slobodu medija, jer nije u mogućnosti pružiti nepristrasne vijesti, koje čine srž EANA-ine misije.

Federalna novinska agencija (FENA) je od 11. do 13. maja bila domaćin proljetne konferencije i vanredne skupštine EANA-e, organizacije koja okuplja vodeće novinske agencije iz većine evropskih zemalja, uključujući i neke od globalno najuticajnijih medija.

Na vanrednoj skupštini razmatran je status, odnosno suspenzija ili isključenje ruske novinske agencije TASS iz članstva EANA-e.

Elmir Huremović, član UO EANA-e i direktor Federalne novinske agencije (FENA), rekao je da se glavna tema konferencije ticala ratne propagande i borbi činjenica protiv fikcije.

“EANA se sastoji od 32 članice. To su vodeće novinske agencije iz svih evropskih zemalja i predstavlja na neki način jednu od najjačih svjetskih organizacija kada je u pitanju agencijsko novinarstvo”, istakao je Huremović.

Kako je kazao, danas su imali vanrednu skupštinu EANA-e, a u vezi sa potvrdom suspenzije ruskoj državnoj novinskoj agenciji TASS, koja je suspendovana početkom ruske agresije na Ukrajinu.

“Danas je vanredna skupština potvrdila takvu odluku, tako da ruska novinska agencija do daljnjeg ostaje suspendovana i neće učestvovati u radu EANA-e”, naglasio je Huremović.

PROČITAJTE  Razgovori o mogućoj zajedničkoj kandidaturi Sarajeva i Barcelone za Zimske olimpijske igre 2030. godine

Nada se i smatra da bi objektivnost u medijima trebao biti glavni cilj.

Huremović je napravio nekoliko paralela između agresije na BiH i rata u Ukrajini.

“Matrice izvještavanja medija su gotovo iste. Ratna propaganda uzela je veliki mah, a mediji se stavljaju u službu interesa državnih i velikodržavnih interesa”, pojasnio je Huremović.

Clemens Pig, predsjednik Upravnog odbora EANA-e i direktor Austrijske novinske agencije (APA), rekao je kako su različite situacije u svijetu, pogotovo u posljednje dvije godine, u vrijeme pandemije, dovele do toga da imamo sve više dezinformacija u društvu i medijima.

“Razgovarali smo kako da se suočimo sa ovim problemom, kako da se suočimo sa prilivom dezinformacija, kako da novinske agencije pristupe tom problemu. U današnje vrijeme kada imamo situaciju sa ratom u Ukrajini, zaključili smo i složili se da moramo povećati vidljivost novinskih agencija, koje stoje u pozadini, koje se ne vide, one su te koje pružaju informacije svijetu, ali nisu vidljive. I da moramo raditi na boljem brendiranju novinskih agencija kako bi bile što bolje prepoznate u javnosti”, pojasnio je Pig.

Kako je kazao, ima i nekih noviteta kada je riječ o novinskim agencijama.

“Neke agencije uvode posebne timove, posebne redakcije koje će se baviti provjerom informacija. Treća stvar o kojoj smo diskutovali je da moramo imati što veću saradnju između agencija kako bismo mogli podijeliti iskustva, a kako bismo unaprijedili naš rad”, rekao je Pig.

Kako je kazao, moraju obezbijediti da novinari mogu slobodno izvještavati i da imaju dovoljan broj osoblja kako bi mogli ostvariti sve ono što provjereno novinarstvo zahtijeva.

PROČITAJTE  Milanović se žalio generalnom sekretaru NATO-a: Hrvatima uskraćena mogućnosti biranja legitimnih predstavnika u BiH

Podsjetio je da je jutros održana vanredna skupština EANA-e.

“Na ovoj skupštini smo imali jednu tačku i donijeli smo odluku da produžimo suspenziju ruskoj novinskoj agenciji TASS iz članstva EANA-e. U ovom trenutku novinske agencije imaju ključnu ulogu. Ono što je najbitnije je solidarnost i saradnja između novinskih agencija, da radimo ujedinjeno. I bitno je da iskažamo solidarnost sa Ukrajinom i onim što se dešava u Ukrajini”, dodao je Pig.

Alexandru Ion Giboi, generalni sekretar EANA-e, rekao je da je EANA velikom većinom odlučila da produži suspenziju TASS-u.

“Mišljenja sam i stava da EANA jeste i treba da stoji iza slobodnog novinarstva. Odbor će nastaviti da radi na uslovima koji će biti veoma oštri za ponovno uključenje TASS-a u EANA-u. Ovo smatram kao veoma jaku odluku za TASS i sve druge i pokazuje veliku podršku za Ukrinform (novinska agencija Ukrajine)”, kazao je Giboi.

Prema njegovim riječima, sve članice EANA-e u potpunosti razumiju kroz šta prolaze novinari Ukrinforma.

“Od samog početka smo u kontaktu sa Ukrinformom i pružili smo im podršku. TASS je suspendovan na neodređeno iz članstva EANA-e i uslovi da se ponovno vrati u članstvo će biti veoma strogi. Svi želimo da ovaj rat što prije završi”, poručio je Giboi.

Istakao je da su sve njegove kolege novinari i tu su da predstave činjenice i realnost.

“Nadam se da će se ovi standardi zadržati i u budućnosti”, dodao je Giboi.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare