Vijesti

Profesor Blagojević tvrdi da RS ima pravo da vrati nadležnosti: To nije zabranjeno Ustavom BiH

Milan Blagojević, profesor ustavnog prava kaže da Republika Srpska u ustavno-pravnom smislu može povući ranije date saglasnosti i vratiti prenesena ovlašćenja.

“Ustavno uređenje BiH je specifično, jedinstveno u svjetskim razmjerama. U svijetu danas ima nešto više od 20 federalno uređenih država. Svaka od njih ima svoje specifičnosti, pa tako i BiH ima jednu po kojoj je jedinstvena, što nije negativno jer predstavlja doprinos nauci ustavnog prava, teoriji federalizma, ali i način kako se mogu uspostaviti i održavati odnosi u federalnoj državi. To je sporazum ili ugovor ustavnog prava o prenošenju nadležnosti”, kazao je Blagojević.

On je istakao da taj sporazum, odnosno ugovor, kao i svaki drugi ugovor predstavlja saglasnu izjavu volja ugovornih strana usmjerenu u određenom pravcu radi određivanja cilja i da važi dok saglasna izjava volja postoji.

PROČITAJTE  Počelo rušenje restorana Dodikovog kuma. Stanivuković: Vraćamo imovinu koja je gradska

– Čim jedna od ugovornih strana nema više tu saglasnost, taj ugovor prestaje da važi za nju, ona se povlači i raskida ga. Takvo stanje vlada i na terenu ovih sporazuma o prenosu nadležnosti. Ovo govorim zato što nijednom riječju, a kamoli članom Ustava BiH, nije propisano da, kada entiteti potpišu sporazum o prenosu nadležnosti, gube pravo da se povuku iz tih sporazuma. Da je kojim slučajem to propisano Ustavom, a nije, onda bi se moglo reći da Republika Srpska nema pravo na kojem sada ispravno insistira, pojasnio je Blagojević.

S obzirom da to nije zabranjeno Ustavom ni na izričit ni na posredan način, Republika Srpska, tvrdi Blagojević, ima ustavno pravo da povuče saglasnost i vrati prenesene nadležnosti.

PROČITAJTE  Protest boraca u Banjoj Luci: Nemaju za hranu i lijekove

– Pogotovo imajući u vidu činjenicu da i sporazumima o prenosu nadležnosti u oblasti poslova odbrane ili VSTS nijednim riječju Republika Srpska nije rekla da se potpisivanjem odriče prava na povlačenja iz njih i njihovog raskidanja, istakao je Blagojević za RTRS

Blagojević je također poručio da Republika Srpska ima pravo da na sjednici Narodne skupštine raspravlja o tome i donese odluku, ukoliko ima potrebnu većinu, da se povlači i raskida jednostrano odgovarajući sporazum o prenosu nadležnosti i da on prestaje da važi za nju, odnosno na njenoj teritoriji.Povezani postovi: