Nauka

Prognoza: Kako će koronavirus izgledati u budućnosti

Nova studija američkih naučnika predviđa da će SARS-CoV-2, virus koji prouzrokuje bolest kovid 19, vremenom postajati sve manje zarazan, da će se pojavljivati sezonski, zajedno sa ostalim patogenima iz porodice koronavirusa koji prouzrokuju blage prehlade. Međutim, pitanje je kad će se to desiti.

To će se dogoditi tek kad SARS-CoV-2 postane endemski virus, odnosno kad ne bude više uzrokovao masovne zaraze ili teška oboljenja, kažu naučnici sa univerziteta Penn State i Emory.

Njihova studija objavljena je u časopisu Science, prenosi N1.

“Kada će virus dospjeti u takvo endemsko stanje, zavisi od brzine njegovog širenja i o brzine vakcinisanja”, rekla je za New York Time glavna autorka studije Dženi Lavin sa univerziteta Emory.

“Dakle, potrebno je svakoga izložiti vakcini što je prije moguće“, istakla je Lavin.

Njihovo istraživanje zasniva se na šest ljudskih koronavirusa, od kojih se četiri redovno šire među ljudima i uzrokuju samo blage simptome. Ostala dva, teški akutni respiratorni sindrom (SARS) i blisokoistočni respiratorni sindrom (MERS) pojavili su se u novije doba i rezultiraju visokom smrtnošću, ali dijele sličnu genetiku kao koronavirus koji uzrokuje kovid.

Naučnici još proučavaju koliko dugo traju antitijela i ostale imunološke ćelije nakon preležanog kovida. Dosadašnja saznanja upućuju na to da je imunost koja blokira zarazu relativno kratka, ali je zato imunost koja ublažava simptome dugotrajna.

To znači da osoba može nekoliko puta biti zaražena koronavirusom, ali svaki sljedući put ne bi bio ozbiljan kao prvi, što je slično djelovanju običnih prehlada na organizam.

Kad većina ljudi stekne zaštitu od kovida, bilo prirodnim putem infekcije, bilo vakcinacijom, koronavirusu će mahom biti izložena samo mala djeca, a njihova oboljenja su blaga.

Ali bez masovnog vakcinisanja bit će potrebne godine uz mnogo smrtnih slučajeva da se to ostvari, kažu naučnici.

Čak i slučaju pojave novih sojeva virusa, poput onoga koji se upravo širi Velikom Britanijom, naučnici tvrde da je imunitet stečen prethodnim sojevima “dovoljno jak da spriječi ozbiljnu bolest”. Baš kao što je to slučaj s četiri koronavirusa uzročnika prehlade kod kojih imunitet jača sa svakim novim oboljenjem.

 Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare