Tehnologija

Proizvođači trljaju ruke: Dramatično skočila prodaja sapuna za mobitele

Šta god dotaknete svojim rukama, hranu, bakterije, prašinu, možete prenijeti na svoj mobitel i tako od njega napraviti čuvara bacila. Kako se broj oboljelih od novog koronavirusa povećava skoro iz minute u minutu, sve više ljudi zanima kako održati mobitel čistim, a sada je jedan uređaj za čišćenje postao popularniji nego ranije, piše CNN.

Naime, prodaja proizvoda PhoneSoap (sapun za mobitel) veća je 20 puta u posljednjih mjesec dana nego u isto vrijeme prošle godine. Ovaj proizvod čisti mobitele tako što ih "kupa" u UV zrakama, ali još nije poznato je li to učinkovito za ubijanje virusa Sars-CoV-2, koji izaziva bolest COVID-19.

Kompanija je rasprodala svoje uređaje početkom ožujka, a sada prima narudžbe unaprijed za uređaje koji će biti isporučeni kupcima između 15. aprila i 30. maja.

"Koronavirus nije nešto čemu se radujemo, ali je definitivno utjecao na podizanje svijesti o tome da mobiteli i tvrde površine mogu danima biti skladišta bakterija i da ih je važno adekvatno čistiti", kaže Dan Barnes, suosnivač kompanije.

Higijena mobitela je važna općenito, jer su istraživanja ustanovila da oni mogu biti nositelji patogena, među kojima su i bakterije otporne na antibiotike, kaže Mia Lieberman, znanstvenica na Harvardu, koja je testirala efektivnost uređaja PhoneSoap.

Linija proizvoda PhoneSoap uključuje i uređaj PhoneSoap 3, pravokutnu kutiju s UV svjetlošću u koju mogu stati sve vrste mobitela. Kompanija prodaje i novi, veći uređaj, pod nazivom HomeSoap, u koji možete staviti više uređaja.

Suosnivač kompanije PhoneSoap Wes LaPorte izjavio je da kompanija može odgovoriti na veću potražnju, jer je proizvodnja njihovih uređaja podijeljena na Vijetnam i Kinu, pa zatvaranje kineskih fabrika ne utječe na opskrbu.

Kako funkcionira?

"PhoneSoap koristi UVC svjetlost, koja šteti bakterijama i virusima i oduzima im mogućnost razmnožavanja", tvrdi Lieberman.

Prema informacijama na službenoj stranici, ovaj uređaj ubija 99,9 posto kućnih mikroorganizama, uključujući Escherichiju Coli i salmonelu.

Studija koju je Lieberman provela potvrdila je da je PhoneSoap efektivan u uklanjanju bakterija, ali je ona istaknula da je za eliminiranje Sars-CoV-2 potrebna veća količina UVC svjetlosti od one koju emitiraju ovi uređaji. Do ovog zaključka je došla oslanjajući se na podatke koje su znanstvenici prikupili o drugim koronavirusima, kao što je SARS. Prema njenim riječima, da bi se postigao taj intenzitet UVC svjetlosti, trebali biste držati svoj mobitel dva sata u testiranom uređaju.

"Mislim da se korisnici ne bi trebali oslanjati na UV uređaje za uklanjanje koronavirusa sa svojih mobitela. Mislim da nemamo potrebne podatke o tome koliko je ovo učinkovito", zaključuje Lieberman.

Iz kompanije se ne slažu s njom.

"Samo oni iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti i oni koji rade na sprječavanju širenja COVID-19 imaju pristup novim podacima o ovoj vrsti koronavirusa, pa PhoneSoap ne može sa sigurnošću jamčiti da će naš uređaj ubiti COVID-19. Ono što za sada znamo je da je COVID-19 sličan gripi A (H1N1), koju smo testirali i koju PhoneSoap ubija", poručuju iz kompanije.

Apple je u ponedjeljak izdao priopćenje u kojem kaže da je sigurno čistiti čvrste i neporozne površine na njihovim uređajima, kao što su ekrani i tipkovnice, s maramicama za dezinfekciju koje sadrže 70% alkohola. Međutim, u isto vrijeme su upozorili svoje korisnike da ne koriste izbjeljivač, da paze da vlaga ne uđe u otvore i da ne potapaju mobitele u proizvode za čišćenje.