Vijesti

Projekt “Vaučer za posao”:  Vlada KS finansira zapošljavanje 300 djece poginulih boraca!

Nešto što je već 27 godina bilo i moralna, i zvanična obaveza vlasti – a to je zapošljavanje članova porodica poginulih boraca i šehida, posebno djece – sada se realizira konkretnim i kvalitetnim projektima Vlade Kantona Sarajevo i Službe za zapošljavanje KS.

U toku je finalizacija projekta „Vaučer za posao“ u kojem bi 300 djece i članova porodica poginulih branilaca Bosne trebalo dobiti posao na dvije godine sa perspektivom ostanka za stalno.

Ministar za boračka pitanja u Vladi KS Omer Osmanović o tome kaže:

Dužnost i obaveza

“Smatram da nije trebalo da prođe čak 30 godina, da bi se zaposlili ovi ljudi, jer njihovi roditelji, sinovi, muževi dali su svoje živote u odbrani naše domovine, i ovo je nešto najmanje što smo mogli da uradimo za njih.

Oni su naša dužnost i obaveza, i nadam se da će poslodavci sa područja KS imati potrebnu empatiju kako bismo zajednički riješili nedostatak radne snage u našoj državi, i u konačnici spriječili odlazak mladih ljudi iz Bosne i Hercegovine,“ kaže Osmanović.

On objašnjava da je konačna namjera trajno rješavanje zaposlenja ove kategorije.

Poslodavci u realnom sektoru obavezni su da finansiraju njihovo radno mjesto još jednu godinu nakon isteka 24 mjeseca, dok je namjera u javnom (budžetskom) sektoru sufinansirati stalna radna mjesta, kako bi se olakšalo poslodavcima da zadrže radnike nakon isteka dvije godine.

Samo za ovaj projekt Vlada KS ulaže blizu 6 miliona KM, što su najveća sredstva koja su ikada izdvojena za ovu namjenu.

Pokrivene plaće

U Službi za zapošljavanje KS saznajemo da će ovim novcem Kantona biti pokrivene plaće zaposlenih po projektu od najmanje 600 KM (za NK radnike), 700-800 KM (za SSS) do 1.000 KM (za VŠS i VSS). Naravno, na ove iznose poslodavci mogu i „od sebe“ dodati povišicu.

Osim moralne dimenzije, ovaj projekt svakako ima i ekonomsku i političku dimenziju jer se i radna snaga i mlada populacija zadržava u zemlji.

Istovremeno, i poslodavci imaju priliku u uslovima teških fiskalnih nameta iskoristiti ovu olakšicu kroz subvenciju iz budžeta kantona.

“Zato apeliram na poslodavce da budu naš vjetar u leđa i podrže ovaj projekt u što većoj mjeri, kako bi naposljetku i zadržali ove radnike. Jer to je ono što je naša intencija u ovome svemu, trajno zapošljavanje ove kategorije,“ dodaje Osmanović.

Od planiranih 300 zaposlenja koja će finansirati Kanton Sarajevo dosad je 78 djece poginulih boraca našlo posao kod 37 poslodavca.

Već prijavljene firme iz javnog sektora, kantonalne javne i komunalne ustanove su pri kraju potpisivanja ugovora sa Službom zapošljavanja KS, nakon čega slijedi potpisivanje pojedinačnih ugovora sa aplikantima.

Slična procedura

Privatne firme imaju sličnu proceduru. Dakle, samo iz ovog programa Vlada KS će finansirati još 222 zaposlenja.

Među javnim ustanovama koje su je javile u program i ponudile radna mjesta prednjače: KJKP Vodovod i kanalizacija (ponuđeno 21 radno mjesto), Zavod zdravstvenog osiguranja (6), OŠ „Džemaludin Čaušević“ (4), KJU Zaštićena prirodna područja (6), još nekoliko škola i ustanova po 1-3 mjesta itd…

“Vlada KS je dosad odobrila potpisivanje ugovora za 78 poslodavaca. Mi pratimo proces zapošljavanja ovih ljudi, i još uvijek svakodnevno dajemo informacije, a Služba i zaprima nove prijave, jer poznato je da je ovaj Javni poziv otvoren šest mjeseci,“ dodaje Osmanović.

“Zaista se nadam da će i drugi poslodavci da slijede dobar primjer ove prakse te da izmirujući sve obaveze daju podsticaj tim mladim ljudima.“

Kako saznajemo u Službi za zapošljavanje, projekt se nastavlja dok se planirani budžetski novac ne potroši na plate svih 300 planiranih aplikanata.

Faksimil dokumenta

Za ovaj program karakteristično je i to što se djeca poginulih zapošljavaju uz puno uvažavanje diploma koje su stekli. Tako se ne događa da se onima sa završenim fakultetima nude fizički i slabo plaćeni poslovi NK radnika po sistemu „uzmi ili ostavi“.

To je u nekim ranijim projektima bilo dodatno poniženje, pored sveukupno slabe brige režima za ovu populaciju.

Traže posao

Međutim, ovaj projekt pokazao je neke posljedice egzodusa mladih iz države.

Naime, nakon što su neki poslodavci aplicirali na projekt i ponudili radna mjesta, a Služba za zapošljavanje pozivala osobe sa „biroa“, u nekim slučajevima na poziv za posao dobijen je odgovor:

“Dijete je već u Njemačkoj… zakasnili ste.“

Inače, prema podacima koje smo dobili u Ministarstvu za boračka pitanja KS, od ukupno evidentiranih oko 440 pripadnika porodica poginulih boraca/šehida njih 50 odsto aktivno traži posao.

Očigledno je da je statistiku o stvarnom stanju neophodno ažurirati kako bi se vidjelo koliko osoba iz ove kategorije ipak već radi „na crno“ ili su već digli sidro put Zapada…

Za one koji ostaju Vlada KS će iz budžeta kroz drugi program finansirati zapošljavanje još 51 pripadnika boračke kategorije kod 44 poslodavca za šta će biti odvojeno 408.000 KM. Time će se sufinansirati i održavanje postojeće zaposlenosti u 13 boračkih zadruga sa 70 uposlenika za čiju namjenu je izdvojeno 170.000 KM.

Po istom Programu zapošljavanja od 50 radnika uposlenih prošle godine zadržano je čak njih 48, što govori da je ustanovljen efikasan model rješavanja egzistencijalnog pitanja ove populacije.

Što se tiče programa „Vaučer za posao“ Javni poziv je još otvoren, procedura je specifična i svi koji se vide u ovom programu trebaju se informirati na web stranici Službe za zapošljavanje KS.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare