Foto: Područna privredna komora
Ekonomija

Prometnici lijekova u Republici Srpskoj prijete preseljenjem u Federaciju BiH

Smanjenje marže na promet lijekovima na malo i u veleprometu će destabilizovati tržište, ugroziti snabdijevanje stanovništva i navesti privrednike iz ovog sektora da svoja sjedišta premjeste u drugi entitet, Federaciju Bosne i Hercegovine, poručili su iz Područne privredne komore Banja Luka.

Lijekovi u Republici Srpskoj trebali bi da pojeftine od 25. novembra, kada na snagu stupa vladina uredba o smanjenju marži kojom se, između ostalog, smanjuju i marže u prometu lijekovima za dva odsto, prenosi Capital.ba.

Privredna komora se, kažu, po najavi Vlade da će djelovati na nivo marže pismeno usprotivila ovoj mjeri, ali bez uspjeha, a o posljedicama smanjenja marže razgovarano je i na sjednici Savjeta za proizvodnju i trgovinu farmaceutskim proizvodima, medicinskim aparatima i zdravstvene usluge.

PROČITAJTE  Potpuno nevjerovatno: 5 'lijekova' koji su bili normalni prije 100 godina

Sjednici su prisustvovali najznačajniji poslovni subjekti iz sektora maloprodaje i veleprometa lijekovima koji su sa predstavnicima resornih ministarstava, Farmaceutske komore, Društva farmaceuta RS i Fonda zdravstvenog osiguranja razgovarali o posledicama aktuelnog smanjenja marže na promet lijekovima.

-Jednoglasno je izneseno da je uredba štetna, da je treba povući i da je donesena na osnovu netačnih analiza tržišta izvršenih od strane nestručnih pojedinaca.

Na sastanku je zaključeno da je hitno potrebno sastati se lično sa premijerom i iznijeti mu provjerene i stručne činjenice o uslovima poslovanja apoteka i veledrogerija u Srpskoj i BiH – navodi se u saopćenju.

Iz Komore su naveli da su štetne posljedice ovog propisa na poslovanje 230 subjekata iz sektora koji zapošljavaju skoro tri hiljade radnika toliko značajne da je potrebno dodatno djelovati kako bi sporna mjera čim prije bila izmijenjena.

PROČITAJTE  Mnogi lijekovi u BiH skuplji nego prije pandemije, neki i tri puta. Šta je najviše poskupjelo?


Povezani postovi: