Politika

Promocija druge generacije polaznika Političke akademije NiP-a: ‘Nova energija koja je neophodna našoj zemlji’

Promocija druge generacije polaznica i polaznika Političke akademije Naroda i Pravde održana je u subotu u Sarajevu. Narod i Pravda osnovala je Političku akademiju sa ciljem političkog obrazovanja, usavršavanja i razvoja nove generacije mladih kadrova.

Druga generacija Akademije brojala je nešto više od 120 polaznika, a njih 83 uspješno je završilo ovogodišnju devetomjesečnu edukaciju.

Da fokus na mladima nije tek prazna priča u okvirima Naroda i Pravde pokazuje i činjenica da su mladi nosioci lista ili visoko pozicionirani na samim listama. Jedan od njih je i Azhar Sejarić, predsjednik Mladih NiP-a i nosilac liste za Skupštinu USK.

Politička akademija NiP-a

On je u svom obraćanju govorio o važnosti i neformalnog obrazovanja koje mladima omogućuje da usavrše svoje znanje i vještine.

„Kroz milion nekih stvari imali ste priliku da vidite odnos Naroda i Pravde prema mladima. Predsjedništvo NiP-a donijelo je hrabru odluku da mladi na listama za nivo kantona moraju biti pozicionirani među prvo troje, a za nivo entiteta i države među prvih pet. Na to smo ponosni, ponosni smo na naše mlade, mi smo prva stranka u regionu koja je napravila ovakav iskorak“, kazao je Sejarić.

Edna Aletić jedna je od ovogodišnjih polaznica Akademije kao i kandidatkinja za Parlament FBiH sa područja SBK. Iako na početku Akademije nije bila politički aktivna niti je ikada bila članica neke stranke, kroz akademiju je uvidjela i važnost političkog anagažmana.

„Kvalitet i viziju koju ima ova Akademija nagnala je i mene da se angažiram. Trud koji je uložen u Akademiju, predavači, teme koje smo otvarali, sve to me motiviralo da se politički angažiram. Posebno me dojmilo što smo sa predavačima mogli razgovarati otvoreno, iskreno, kao jedni drugima ravni“, kazala je Aletić.

Politička akademija NiP-a

Rusmir Pobrić, politički direktor Naroda i Pravde i voditelj Političke akademije kazao je da u Narodu i Pravdi postoji ozbiljna politička volja za brigu o mladima.

„U prvoj generaciji imali smo 108 diplomanata, u ovoj generaciji 83. U zbiru imali smo gotovo 50 predavača. To su impozantne brojke, ali želim nekoliko riječi reći o suštini ovog projekta, da brojkama damo lice“, kazao je Pobrić izdvojivši nekoliko mladih kadrova Naroda i Pravde iz svih dijelova BiH koji su uspješno završili akademiju. Mladi, hrabri, inžinjeri, stomatolozi, politolozi, različitih profesija, ali ujedinjeni u tome da žele ostati i mijenjati stanje u svojim sredinama, kazao je Pobrić.

Prvi zamjenik Naroda i Pravde Kemal Ademović kazao je da su ovi mladi generacija koja treba da preuzme upravljanje institucijama i procesima.

„Vi ste ta nova energija koja je neophodna našoj zemlji koja je kadrovski i demografski iscrpljena. Mi smo u NiP-u vama mladima otvorili prostor i sada to neću ponavljati. Uvjeren sam da ste vi ono najbolje i da ćete vi svoj dug prema državi odužiti. Od vaše generacije treba da krene krilatica šta sam ja dao svojoj državi, a ne samo šta je meni država dala. Samo tako ova država može opstati i ako počnemo vraćati sistem vrijednosti“, poručio je Ademović.

Predsjednik Naroda i Pravde Elmedin Konaković poručio je kako su mladi u Narodu i Pravdi prioritet. Predavači mladima, dodao je Konaković, osim znanja prenose i iskustvo što mladima garantuje da će imati ozbiljne alate u nastavku svog političkog djelovanja.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare