Kultura

Promovirana zbirka poezije ‘Bezvremena ljubav’ autorice Mubere Šabanović

Zbirka poezije “Bezvremena ljubav” autorice Mubere Šabanović koja živi i stvara u Švedskoj, promovirana je večeras u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine.

Pored autorice o djelu su govorile promotorke, pjesnikinje Gordana Sarić i Slavica Pejović, a poeziju je čitala također književnica Hava Sakić.

Autorica je istakla da je ovu svoju četvrtu objavljenu zbirku poezije posvetila svojoj djeci pa otuda i naziv knjige, jer su oni , kako kaže Šabanović “njena bezvremena ljubav”.

– Ja sam iz BiH, iz Sarajeva, Gordana je iz Crne Gore, a Slavica iz Srbije. To nas ne sprječava da se družimo i volimo. Političari nas ne mogu zavaditi ni rastaviti ma koliko se trudili – kazala je Šabanović na promociji.

Sarić je podsjetila da je Mubera aktivna pjesnikinja koja objavljuje poeziju širom svijeta te da je zastupljena u više od 70 pjesničkih zbornika i antologija.

– Ona je prije svega dobar čovjeka i osoba puna ljubavi. Želja joj je da ujedini sve vjere i nacije i da svi govore zajedničkim jezikom ljubavi – kazala je Sarić.

Slavica Pejović je kazala da odavno nije pročitala zbirku sa toliko pjesama u kojima se ljubav iskazuje na toliko načina.

– Pesnikinja Mubera nije pesnički avanturista, ona ne istražuje ljubav njene lepote stranputice, ona ih konstatuje čistim pročiśćenim pesničkim stilom. Mubera ne upozorava ne proverava sopstvene slutnje i sopstvenu iskrenost..i zato prilikom čitanja njene poezije dolazite do jedino moguće spoznaje da se susrećete sa jednim pesničkim talentom udruženim sa ljudskom iskrenošću – istaknula je Pejović.

Mubera Šabanovic rođena je 1956. godine u Sarajevu gdje je završila osnovnu i srednju školu, a poeziju je počela pisati već u djetinjstvu. Studirala je scenografiju na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu. Od 1994. godine živi u Švedskoj gdje je 2019. osnovala Internacionalno udruženje pisaca, pjesnika i likovnih umjetnika Malmö što je rezultiralo pokretanjem brojnih manifestacija, susreta i promocija umjetnika u ovom gradu.

Šabanović je objavila tri samostalne zbrike poezije: “Ljubav je dodirnula nebo” (2015.), “Stihovi duginih boja” (2019.) i “Dodiri duša” (2020.). Pjesme su joj prevedene na slovenački, makedonski, bugarski, rumunski, engleski, arapski, albanski, italijanski jezik…

Zastupljena je u velikom broju zbornika objavljenih u Italiji, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Srbiji, Makedoniji, Bugarskoj, Rumuniji, Tunisu, Albaniji, Australiji, Indiji, a njene pjesme su ušle i u dvije edicije antologije poezije u Italiji i jednoj u Albaniji.

Dobitnica je više priznanja i nagrada za poeziju u zemlji i inostranstvu.

Članica je Udruženja pisaca Skandinavije/Kraljevine Švedske.

Urednica je časopisa “U zagrljaju duša”, a pored pisanja poezije bavi se i slikarstvom.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare