slika nepoznatog predmeta kod Sjevernog toka
Svijet

Pronađen misteriozni predmet kod Sjevernog toka. Objavili su fotografiju

Danska energetska agencija pozvala je kompaniju Nord Stream 2 AG sa sjedištem u Švicarskoj da učestvuje u operaciji izvlačenja nepoznatog predmeta pronađenog pored oštećenog Sjevernog toka 2 u Baltičkom moru.

Danske vlasti su rekle da predmet ne predstavlja neposrednu sigurnosnu opasnost, ali su ga odlučile izvući uz pomoć nacionalnih vojnih snaga. Agencija čeka odgovor od Nord Streama 2, koji vodi jedan od dva ruska plinovoda oštećena u eksplozijama prošlog septembra, na zahtjev da pomogne identificirati objekt. Bloomberg javlja da bi mogla biti riječ o dimnoj plutači, uređaju za slanje signala u slučaju opasnosti.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je nedavno otkrio da je prilikom snimanja akvatorija blizu mjesta eksplozije pronađen predmet sličan anteni eksplozivne naprave.

U međuvremenu su danske vlasti objavile sliku predmeta. Radi se o predmetu cilindričnog oblika visine 40-ak centimetara. Kako se može zaključiti, nalazi se uz samo cijev.

Naveli su da je moguće da je objekt plutača, visoka 40 cm i široka 10 cm, te da ne predstavlja neposrednu opasnost, piše Moscow Times.

“S ciljem otkrivanja prirode predmeta, Danske vlasti su odlučile spasiti predmet uz pomoć ministarsva obrane, stoji u saopćenju.

Agencija je saopćila da još uvijek čeka odgovor vlasnika naftovoda prije početka operacije popravka.

Gazprom drži većinski udio u dva plinovoda, dok je ostatak u vlasništvu njemačkih, nizozemskih i francuskih tvrtki.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare