google glass
IT

Propala ‘ideja budućnosti’: Google gasi jedan od svojih najambicioznijih projekata

Google više neće prodavati Google Glass, uređaj koji je trebalo da pokrene revoluciju virtuelne realnosti i djelimično zamijeni moderne telefone. Prvobitne Googleove naočale su puštene u prodaju 2013. godine, mnogo prije nego što je virtuelna realnost postala “velika stvar” u industriji. Planovi su bili da postane nova ideja budućnosti. Naočale su nudile ekran koji projektuje sliku blizu očiju i ugrađenu kameru, omogućavajući da ispred sebe vidite određene informacije ili snimate slike i video snimke svog okruženja.

Nova vizija

Iako su neki tehnološki entuzijasti prihvatili ovaj uređaj, drugi su ga ismijavali zbog “štreberskog” izgleda, ograničene funkcionalnosti i potencijalnog kršenja privatnosti.

Originalna verzija AR naočala ukinuta je 2015. godine, da bi svega dvije godine kasnije Google najavio novi proizvod – Google Glass Enterprise Edition. Ambicija kod novog proizvoda je bila malo drugačija, jer je ideja bila da nova verzija iskoristi u industrijama kao što su medicina i građevinarstvo. Nova verzija pod nazivom „Google Glass Enterprise Edition 2“ objavljena je 2019. godine, i to je ona koju je Google ugasio ove sedmice.

Pored toga, Google će obustaviti podršku za sve modele naočala do septembra ove godine, što znači da će svi koji su kupili neki od modela imati još malo vremena da koriste ovaj uređaj, nakon čega će mnoštvo unaprijed instaliranih aplikacija kao što je „Google Meet“ prestati da rade.

Bez planova

Google nije najavio nikakve planove da ponovo pokrene „Google Glass“ brend nakon ovoga, ali je poznato da kompanija radi na novom AR uređaju.

Tehnološki gigant je 2020. godine kupio „North“, proizvođača pametnih naočala, i od tada radi na novom proizvodu koji je poznat samo pod kodnim imenom “Iris project”, koji, ako je vjerovati izvještajima, malo podsjeća na glomazne ski naočale.

Apple i Meta također rade na AR naočalama sa ciljem da ih lansiraju u nekom trenutku u budućnosti, ali razna ograničenja, posebno kada je riječ o baterijama, sugerišu da će biti potrebno još vremena prije nego što ih vidimo na tržištu.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare