Tehnologija

Proruski separatisti u Ukrajini blokirali Google: Provodi svoju kriminalnu politiku

Proruski separatisti u odcijepljenoj regiji na istoku Ukrajine blokirali su pristup internetskoj tražilici Google zbog “dezinformacija”, rekao je danas njihov lider. Denis Pušilin, lider samoproglašene Narodne Republike Donjeck (DPR), optužio je Google u poruci na Telegramu za promicanje “nasilja protiv svih Rusa” i naveo da je krivnja na “rukovoditeljima iz američke vlade”. 

“Ako Google prestane provoditi svoju kriminalnu politiku i vrati se u mainstream zakona, morala i zdravog razuma, neće biti nikakvih prepreka njegovom radu”, poručio je. Nije iznio dokaze kojima bi potkrijepio svoje tvrdnje. Google nije odmah odgovorio na zahtjev za komentar. 

Od početka invazije na Ukrajinu 24. februara, Rusija i proruski separatisti u istočnoj Ukrajini optužuju zapadne kompanije za širenje antiruske propagande i zauzimanje jednostranog stava o sukobu. Rusija je zabranila Facebook i Instagram u martu nakon što je sud proglasio Metu krivom za “ekstremističke aktivnosti”.

Moskva je već ograničila pristup Facebooku jer je ruskim medijima ograničen pristup toj platformi. DPR i odvojena Narodna Republika Luhansk (LPR) slijedili su taj primjer i blokirale Facebook i Instagram i tako podržali rusku politiku prema društvenim mrežama sa sjedištem u SAD-u. Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare