Kriminal

Proširena istraga protiv Hadžibajrića, sumnja se da nije prijavio pare i nekretnine. Odbrana kaže da Sky nije dokaz

Tužilaštvo Kantona Sarajevo zatražilo je produženje pritvora načelniku Općine Stari Grad Ibrahimu Hadžibajriću jer su proširili istragu protiv njega.

Hadžibajrić je zajedno sa sekretarkom Općine Almom Destanović uhapšen u akciji 'Start'. Akcija je provodilo Tužilaštvo KS zajedno sa Tužilaštvom BiH, a u sklopu nje uhapšen je i Sied Hadžibajrić, načelnikom sin.

Na današnjem ročištu, tužilac Darko Soldat kazao je da traže da se Hadžibajriću i Destanović produži pritvor zbog proširenja istrage.

On je kazao da je istraga proširenja jer Hadžibajrić nije prijavio imovinu te da je krivotvorio neke službene spise.

Nezvanično radi se desetinama hiljada KM koje Hadžibajrić nije prijavio, a navodno je falsificirao potpise za prijavu na izbore sa svojom tadašnjom strankom NBL koja je kasnije fuzionirala sa A-SDA u NES.

Pored toga, tužilac je rekao da su prepiske iz Sky aplikacije donijele nove informacije vezano za nekretnine čiji je prikriveni vlasnik navodno bio Hadžibajrić.

Njegov advokat Asim Crnalić ponovo se usprotivio tome da Sky aplikacija bude dokaz tvrdeći da se time krši pravo na privatnost.

"Upotreba te aplikacije proizvodi povredu prava na privatnost, što se ovdje dogodilo. Iako Tužilaštvo najveći dio temelji na rezultatima iz Sky aplikacije, ni u jednom primjeru nije navelo ni jednu riječ, ni jednu rečenicu koju je izgovorio koj branjenik da bi se moglo dokazati da je koristio. Tužilaštvo izvodi zaključke šta radi i šta misli moj branjenik i to su otvorena vrata za zloupotrebu svake vrste", rekao je Crnalić.

Što se tiče navoda da je krio imovinu odnosno pare, Crnalić kaže da Hadžibajrić to nije radio.

"Nije Hadžibajrić ništa sakrio, to su računi koji su kod banaka i koji su u ograničenim uslovima transparentni, a do toga je Tužilaštvo moglo doći. Finansijska istraga je poseban postupak i ne može se navesti kao razlog za pritvor. Tužilaštvo je imalo dovoljno vremena na raspologanju, jer ovo traje tri godine i moglo je doznati sve", naveo je Crnalić.

Advokat Alme Destanović, Kadrija Kolić govorio je da je ona ponižena načinom hapšenja.

"Ponižena je i kao žena i kao majka, ponižena više nego drugi koji su optuženi. Ponižena je i kao lice kojoj je uskraćeno pravo na slobodu, a ona nije kriva dok se ne dokaže. Zbog svega ovoga slijedi posljedica da se mora odbiti prijedlog o pritvoru", naveo je Kolić.

On je kazao kako Destanović nije koristila Sky aplikaciju niti je bila učesnik u nekim radnjama.

"Ako se kaže 'ona' ili 'neko iz Općine', 'papanka' što se korisiti, ne može se odnositi na Almu. Pod pretpostavkom da je tako, i da se odnosi na nju, o toj osobi koja se pominje govori se negativno i loše. Kako onda da neko o kome se govori tako može biti dio neke kriminalne organizirane kriminalne grupe", naveo je Kolić.

Na kraju je i on kazao da Sky ne može biti dokaz na Sudu.