Region

Protesti u Crnoj Gori zbog emitovanja filma “Quo Vadis, Aida?”: “Zločin u Srebrenici ne može biti tretiran kao genocid”

Ispred zgrade Radio televizije Crne Gore jučer su održani protesti zbog emitovanja filma “Quo Vadis, Aida?” rediteljice Jasmile Žbanić.

Naime, okupila se manja grupa građana.

Kako navode regionalni mediji protest su organizovali NVO “Zavjetnici Tvrdoš Nikšić” i NVO “Stupovi”. Okupljeni su rekli kako “Aida” ne doprinosi rasvjetljavanju činjenica te su ispred zgrade RTCG razvili transparent na kojem piše “Srebrenica nije genocid”. Ako je suditi po fotografijama objavljenim u medijima, na protestu se okupilo oko 20 ljudi.

“Smatramo da zločin koji se dogodio u Srebrenici nikako ne može biti tretiran kao genocid. Mi, Srbi iz Crne Gore, zastupamo tu tezu da smo mi narod koji je u dva posljednja Svjetska rata preživio dva genocida. Nastradalo je oko tri miliona Srba i sada se nameće genocidnost jednome narodu koji je, uz jevrejski narod, bio najveća žrtva genocida u 20. vijeku”, rekao je jedan od organizatora za medije.

Naveo je kako Srbi iz Crne Gore nikada neće prihvatiti ove teze, kao i da se “mora razmatrati na nekim nivoima da li se u Srebrenici dogodio određeni zločin”.

“Sigurno je da se i dogodio. Strijeljanje ratnih zarobljenika može da se tretira kao ratni zločin, ali nikako kao genocid. Nećemo dozvoliti da se ta teza genocidnosti i taj sramni žig nametne čitavom narodu i kao Srbi iz Crne Gore ćemo se uvijek i do kraja boriti protiv toga”, kazao je jedan od organizatora.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare