Region

Protesti u Zagrebu, traže ostavku Beroša: “Država je ubila Matijanića. Sada ga želi zataškavanjem ubiti po drugi put”

Protesti u Zagrebu. Više stotina demonstranata na protestu “Oprostite što smetam, ne mogu disati” zatražilo je smjenu hrvatskog ministra zdravstva Vilija Beroša.

Razlgo je smrt novinara Vladimira Matijanića kojem sistem nije pružio adekvatnu ljekarsku pomoć iako je imao COVID-19, javlja Anadolu Agency (AA).

Protesti u Zagrebu: Organizator novinarsko društvo

Proteste je organiziralo Hrvatsko novinarsko društvo (HND).

Nekoliko stotina osoba okupilo se ispred sjedišta Hrvatskog novinarskog društva (HND). Odatle se povorka iza velikog transparenta “Oprostite što smetam, ne mogu disati” zaputila na Trg svetog Marka, ispred Vlade Republike Hrvatske i Sabora.

Demonstranti, na čelu s predsjednikom HND-a Hrvojem Zovkom, poručili su kako traže preuzimanje odgovornosti za smrt kolege, nagrađivanog novinara Vladimira Matijanića.

On je preminuo od posljedica zaraze koronavirusom s tim da uprkos više poziva koje je uputio prema zdravstvenom sistemu nije hospitaliziran niti adekvatno pregledan.

Demonstranti traže nezavisnu istragu okolnosti smrti Matijanića. Zahtijevaju i ostavku ministra zdravstva Beroša.

“Uputit ćemo se na Markov trg da kažemo Viliju Berošu što mislimo o tome kako i na koji način bešćutno zataškavaju slučaj. Ovo je proterst koji se tiče svih hrvatskih građana.

Smrt Vlade Matijanića nije jedina koja se tako dogodila. Mnogi naši građani čije priče nisu dospjele u javnost doživjeli su istu sudbinu. Ovo nije protest protiv zdravstvenih radnika”, poručio je Zovko.

Na Markovom trgu su upućeni zvižduci i povici “Vili, odlazi!” okupljenih upućenih ministru zdravstva Berošu i premijeru Andreju Plenkoviću.

“Šest mjeseci lažu, manipuliraju i mašu s nalazom fantomskog, političkog povjerenstva koje je više djelovalo kao odred za sanaciju štete.

Država je ubila Vladu Matijanića prije šest mjeseci. Sada ga želi zataškavanjem ubiti po drugi put”, poručeno je na Trgu svetog Marka.

Uz glavni transparent “Oprostite što smetam, ne mogu disati”, na kojem su zapisane riječi preminulog novinara upućene telefonom prema zdravstvenim radnicima, demonstranti su nosili poruke: “Tko je ubio Vladimira Matijanića?! Zna se!”, “Mijenjamo Vladu za Matijanića”.

Šest mjeseci od smrti Matijanića

Protest je održan šest mjeseci nakon smrti novinara Vladimira Matijanića, koji je umro 5. augusta prošle godine.

Zadnje sate života proveo je bez stručne zdravstvene skrbi u svom stanu u Splitu. Ni pet dana nije pružena adekvatna medicinska briga.

Šef HND-a Hrvoje Zovko i Matijanićeva životna partnerica predali su vladi RH zahtjeve iz peticije koju je potpisalo gotovo pet hiljada ljudi, prenosi Index.

Traže novu, neovisnu istragu Matijanićeve smrti i ostavku ministra zdravstva Vilija Beroša.

“AP i bešćutni VB, od ove teme nikada nećemo odustati. To je taj bahati sistem. Dobili smo pouzdanu informaciju da neki ljekari nisu mogli doći jer su dobili inspekciju.

Može ministar govoriti da je ovo što mi govorimo zlonamjerno. Ali, dokle god je živ, neće pobjeći od odgovornosti. AP, ovo je tema!” rekao je Zovko prije nego što je otišao u vladu predati zahtjeve.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare