Vijesti

Protestima tražili vakcine, a sada se uništavaju: Evo koliko vakcina smo bacili

Građani naše zemlje mjesecima su bili suočeni sa problemom nedostatka vakcina protiv koronavirusa. Bili smo zemlja koja je mjesecima molila za donacije vakcina, a sada smo došli u fazu da ih uništavamo.

Prisjetimo se i protesta koji su održani u Sarajevu zbog toga što vlast nije bila nabavila vakcine protiv koronavisa, pa smo živjeli od sadake.

Sada smo u fazi da uništavamo vakcine, no osvrnimo se i na statističke podatke.

Protesti građana u Sarajevu

U BiH ima najmanje vakcinisanih

Bitno je napomenuti da hiljade neiskorištenih vakcine ne znači da je koronavirus stavljen pod kontrolu u našoj zemlju. Štaviše, naša zemlja se sada suočava sa novi talasom virusa, a pri tome smo i dalje zemlja sa najmanje vakcinisanih na jugoistoku Evrope.

Prema podacima Ministarstva civilnih poslova negdje do polovine novembra u BiH je stiglo ukupno 3.27 miliona doza vakcina.

Kako bi provjerili koliko vakcina je uništeno te koje vakcine su najviše uništene pozvali smo Sinišu Skočibušića, direktora Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH.

Naime, kako je on kazao za Raport da je najviše vakcina AstraZeneca onih kojima je istekao rok.

"U Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH se nalazi oko 200.000 doza AstraZeneca vakcina sa isteklim rokom, a na terenu ćemo uskoro znati koliko, nakon što napravimo cjeloviti popis. Također, jako je mali broj rastura vakcina, tj. vakcina koje propadaju usljed samog procesa vakcinisanja, što je uobičajeno. I ostalo nam je jako malo doza vakcina Sinovac, oko 1.100 doza kojima je također istekao rok", kazao je Skočibušić za naš portal.

Siniša Skočibušić za Raport

Koliko se građana vakcinisalo?

Prvu dozu vakcine protiv korona virusa do 4. novembra primila su 833.233 stanovnika BiH, odnosno 24,35 posto. 0.641 osoba, odnosno 21,06 posto. Skočibušića smo pitali koliko je građana do sada u Federaciji BiH primilo prvu dozu vakcine protiv koronavirusa.

"Do sada su u Federaciji BiH prvu dozu vakcina protiv COVID-19 primile 507 374 osobe (28,18%), dok su drugu dozu primile 442 742 osobe (24,59%). Treću dozu do sada su primile 2 222 osobe (0.123%)", kazao je Skočibušić.

Ossvrnimo se i na podatke iz Republike Srpske. Naime, iz Instituta za javno zdravstvo RS kazali su da je istekao rok za oko 55.000 doza vakcina AstraZeneca. Ovo su podaci iz septembra i kako su naveli tada su i bile uništene.

Drugom dozom vakcinisana je 720.641 osoba, odnosno 21,06 posto, podaci su Ministarstva civilnih poslova BiH.

U Brčko distriktu, zasebnoj administrativnoj jedinici u BiH, do sada nisu imali vakcine koje su morali uništiti zbog isteka roka trajanja.