Vijesti

Protiv Radeta Macure podignuta optužnica za ratni zločin na području Bosanske Gradiške

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Radeta Macure, rođenog 1963. godine u mjestu Bistrica, Bosanska Gradiška, državljanina BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Optuženi se tereti da je, u mjesecu junu 1992. godine, u svojstvu zapovjednika VRS (komandant 1. čete 2. bataljona 1. Lake gradiške brigade) postupao protivno odredbama Ženevskih kovencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

“U optužnici se navodi da je optuženi, kao zapovjednik snaga VRS zajedno sa njemu podređenim vojnicima, dana 23.6.1992. godine vršio vojnu akciju pretresa terena, gdje se na navedenoj lokaciji, nalazila skupina civila bošnjačke nacionalnosti iz mjesta Kozarac u općini Prijedor, koja se bježeći pred ratnim sukobima, pokušavala prebaciti do granice sa R Hrvatskom na rijeci Savi.

Nakon što su se civili, među kojima su bile i tri žene, predali, vojnici kojima je zapovijedao optuženi, vršili su nečovječno postupanje i zlostavljanje zarobljenih civila, nakon čega su pucanjem iz vatrenog oružja, ubili navedene civile, čija su tijela 2003. godine, pronađena, ekshumirana i identificirana”, navodi se u saopćenju.

Optuženi Macura, tereti se da je za vrijeme provođenja navedene vojne akcije istom neposredno komandovao i bio fizički prisutan na mjestu događaja, u akciji izravno sudjelovao sa njemu podređenim vojnicima, te propustio poduzeti nužne i razumne mjere da učinitelji tog zločina budu procesuirani i kažnjeni, čime je počinio krivično djelo ratni zločin protiv civilnog pučanstva iz članka 173. stavak 1. tačka Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Tužiteljstvo će navode optužnice dokazivati pozivanjem 41 svjedoka, kao i vještaka vojne struke, uz prilaganje i izvođenje 125 materijalnih dokaza.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare