Svijet

Prva dama Ukrajine se obratila u Kongresu SAD: Nije govorila miroljubivim tonom

 Olena Zelenska, supruga predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, u obraćanju članovima Kongresa SAD-a zatražila je dodatno oružje i sisteme protuzračne odbrane kako bi zaštitili svoju zemlju.

Zelenska se obratila na poziv predsjednice Zastupničkog doma Nancy Pelosi.

Tom prilikom kazala je kako im se ne obraća kao jedna prva dama nego kao majka i kćerka.

Prisutnima je govorila o potresnim pričama porodica i djece poginulih u rusko-ukrajinskom ratu, a pokazala je i fotografije.

”Obično supruge predsjednika govore o mirovnim temama poput obrazovanja, ljudskih prava, jednakosti i tome slično. Možda i vi očekujete da govorim o tome. Ali, kako da govorim o tome kad postoji ovaj bespotrebni okupatorski teroristički rat na moju zemlju? Rusija uništava našu zemlju“, rekla je Zelenska.

Zahvalila je SAD-u na podršku Ukrajini.

”Veoma je snažna podrška koju nam pružate. Dok Rusija ubija, Amerika spašava živote“, rekla je Zelenska.

Podsjetila je kako rat u Ukrajini i dalje traje.

Pozvala ih je na pomoć u vidu oružja.

”Ovo oružje nije za napad na tuđu teritoriju, već ćemo ga koristiti da odbranimo svoju zemlju i preživimo. Želim odbrambene sisteme kako projektili ne bi nikog ubijali, kako ne bi umirala djeca, među kojima su i bebe”, rekla je Zelenska.

Podsjetila je kako će Kongres SAD-a sljedećeg mjeseca obustaviti rad i na posao se vratiti u septembru.

”Ne znam hoće li moj sin moći ići u školu u septembru. Ne znam da li će kćerka na početku akademske godine moći krenuti na univerzitet. Na šta da se spremaju ukrajinski prosvjetni radnici? Na rad u razredima ili zaštite od bombi u skloništima? Nemam odgovor na to. Ali ako bismo imali odbrambene sisteme, imali bismo odgovor u rukama“, rekla je Zelenska.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare