Ekonomija

Prva zemlja na planeti uvela bitcoin kao službenu valutu. Nastao je pakao

Salvadorski “Bitcoin Day” nije prošao posebno dobro. Iščekivano prihvatanje bitcoina kao zakonskog sredstva plaćanja u toj siromašnoj latinoameričkoj zemlji u utorak je bilo narušeno uličnim prosvjedima, tehničkim zastojima i ekstremnim padom vrijednosti kontroverzne digitalne valute.

Šta je pošlo po zlu? Chivo Wallet, aplikacija za pohranu, koju je izradila salvadorska vlada, nije odmah bila dostupna u glavnim trgovinama aplikacija. Do kraja dana pojavio se na platformama Applea i Huaweija, prenosi CNN.

Cijena bitcoina pala za čak 19 posto

Stotine ljudi prosvjedovale su protiv bitcoina diljem glavnog grada, objavio je Financial Times. Cijena bitcoina započela je dan na 53.000 dolara, da bi potom pala za čak 19 posto. Digitalna valuta u međuvremenu je povratila neke gubitke i sada vrijedi oko 46.270 dolara.

Predsjednik Nayib Bukele, desničarski populist i pokretač bitcoin-inicijative, mirno je primio dramatičan pad cijene. “Kupujem po sniženoj cijeni”, napisao je salvadorski predsjednik na Twitteru.

Pridružio se pristašama kriptovalute u pohvalama velikim kompanijama, poput McDonald'sa, koje prihvataju bitcoin u plaćanju. Pristaše te inicijative tvrdili su da će usvajanje bitcoina kao zakonskog sredstva plaćanja pomoći Salvadorcima da izbjegnu visoke naknade za doznake iz inozemstva, koje su prošle godine iznosile gotovo šest milijardi dolara, odnosno oko četvrtine salvadorskog BDP-a.

PROČITAJTE  Bitcoin raste sedmi uzastopni dan, očekuje se rušenje historijskog rekorda

Najveći rizici dugo će trajati

Bukele će vjerovatno riješiti početne tehničke manjkavosti, ali najveći rizici oko bitcoina dugo će trajati. Salvador nema vlastitu valutu, već se oslanja na američki dolar. Uvođenjem druge valute, sklone velikim promjenama vrijednosti, dodatno će se zakomplicirati vladin proračun i porezno planiranje. To je također noćna mora za kućanstva i kompanije, koji sada moraju posvetiti vrijeme i resurse odlučivanju hoće li svoja sredstva držati u dolarima ili bitcoinima. S obzirom na to da su cijene kriptovaluta sklone divljim promjenama, ulozi su veliki.

Postoji još jedan rizik. Usvajanje bitcoina kao zakonskog sredstva plaćanja također može potaknuti procvat kriminala, smatra Međunarodni monetarni fond, koji je Salvadoru u travnju 2020. godine pristao osigurati 389 milijuna dolara za hitno financiranje.

PROČITAJTE  CNN: Svjetski klub mega milijardera dobio novog člana

“Bez odlučnog sprječavanja pranja novca i suzbijanja financiranja terorističkih akcija, kriptovalute se mogu iskoristiti za pranje nezakonito stečenog novca, financiranje terorizma i izbjegavanje plaćanja poreza. To bi moglo predstavljati rizik za financijski sustav zemlje, fiskalnu bilancu i odnose s drugim zemaljama i bankama”, naglasio je MMF u julu, piše Index.

Agencije za kreditni rejting nisu impresionirane

Agencije za kreditni rejting nisu impresionirane. Krajem srpnja Moody's Investors Service potisnula je dug Salvadora dublje u područje “smeća”, navodeći kao razlog pogoršanje kvalitete donošenja odluka, uključujući i odluku vlade da usvoji bitcoin kao zakonsko sredstvo plaćanja.

Moody's je istaknuo da je Salvador i dalje podložan financijskim šokovima, koji bi mogli ugroziti sposobnost vlade da isplaćuje vjerovnike, počevši od januara 2023. To znači da će Salvador trebati još jedno MMF-ovo spašavanje.

Upozorenje MMF-a

Druge zemlje trebale bi slijediti Salvador, no s izuzetnim oprezom, piše CNN. MMF je pozvao nacionalne vlade da koriste nove digitalne oblike novca samo ako mogu očuvati financijsku stabilnost, učinkovitost i jednakost.

“Pokušaj da kriptovalute postanu nacionalna valuta neprikladan je prečac”, upozorio je MMF.Povezani postovi: