Svijet

Prvi čovjek ukrajinske policije: Situacija je ozbiljna, ali stabilna, iako neprijatelj svaki dan šalje sve viš i više snaga

Ukrajinski ministar unutarnjih poslova Denys Monastyrskyy razgovarao je za BBC. Upitan priprema li se zemlja za snažniji ruski napad na Ukrajinu, uključujući Kijev i druge gradove, rekao je:

“Svaki dan me pita predsjednik, svaki dan koordiniramo naše napore, o situaciji i onome šta se događa, a mi svaki dan odgovaramo da je situacija ozbiljna, ali stabilna”.

“Da, zaista, svaki dan neprijatelj šalje sve više i više snaga. Ali naše slavne oružane snage u osnovi uništavaju sve što stigne u Kijev. Kijev ostaje mjesto glavnog udara…

Razumijem da se svaki dan spremamo za bilo koji scenarij, uključujući i Kijev. To uključuje teritorijalnu odbranu, oružane snage, Nacionalnu gardu, nacionalnu policiju, sigurnosnu službu i Upravu vojno-obavještajne službe Ministarstva odbrane.

Stvaramo mobilne grupe za traženje i hvatanje sabotera. Imamo do 100 takvih grupa aktivnih u Kijevu, ovisno o dobu dana. Možete čuti pucnjavu u gradu [dok djeluju]. Mnogi ljudi su zarobljeni, naši stručnjaci rade s njima”, kazao je ministar.

Dodao je da kontroliraju situaciju u gradu općenito, ali ima mnogo pitanja o kojima se odlučuje svaki sat ili čak svake minute.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare