Svijet

Prvi govor britanske premijerke prekinuo mini-incident: ‘Uklonimo ih!‘

Liz Truss predstavila je program svoje vlade na konferenciji konzervativaca u Birminghamu pod sloganom “Pokretanje Britanije”.

Truss je održala u srijedu ujutro prvi govor kao čelnica konzervativaca. Rekla je da je odlučna voditi Britaniju kroz “oluju” dok se obraćala stranci.

“U ovim teškim vremenima moramo se pojačati. Odlučna sam pokrenuti Britaniju, izvući nas kroz oluju i postaviti nas na jaču osnovu kao naciju.”

Izjavila je da se Britanija nosi s “globalnom ekonomskom krizom uzrokovanom covidom-19 i Putinovim užasnim ratom u Ukrajini”.

Truss je pod pritiskom torijevskih zastupnika jer mora obraniti svoj plan povećavanja socijalnih davanja u skladu s inflacijom, a suočava se i s pitanjima o tome kako platiti vladine planove smanjenja poreza. Odluka još nije donesena, a pitanje je dominiralo konferencijom.

Velik dio njezina govora bio je posvećen opravdanju ekonomskog plana vlade, koji trenutno nailazi na kritike. Truss je rekla da će njezina vlada graditi ceste, željeznice i energetske sisteme, ulagati u poduzetništvo i rad.

“Tako ćemo napredovati na našem dugoročnom putu do nacionalnog uspjeha.”

Napala je stranačke opozicionare nazivajući laburiste, Škotsku nacionalnu stranku i liberalne demokrate, “koalicijom protiv rasta”, dok je u svom zaključku odbranila plan konzervativaca kao jedini mogući plan za Britaniju.

Nakon manje od mjesec, koliko je Truss na mjestu premijerke, samo 14 posto javnosti kaže da ima dobar dojam o njoj, prema anketi YouGova.

Sedamdeset i tri posto je ne odobrava, a njezina ukupna neto ocjena naklonosti je – 59 bodova, što je niže od najgore ocjene od – 53 boda koju je dobio njezin prethodnik Boris Johnson u julu prije nego što je napustio dužnost. Konzervativna stranka ima neto naklonost od – 50 bodova. Vođa opozicije Sir Keir Starmer znatno je manje nepopularan jer je njegov rezultat naklonosti – 7 bodova, a laburista – 2 boda.

Govor Liz Truss prekinule su dvije aktivistice Greenpeacea u publici koje su predstavile transparent s natpisom “Ko je glasao za ovo?”. Usred bijesa u publici, Truss je rekla: “Uklonimo ih”.

Žene je iz konferencijske dvorane ispratilo osiguranje. Truss se zatim našalila da su počeli protest prerano jer se spremala obratiti demonstrantima poput njih u kasnijem dijelu svoga govora. Dvije aktivistkinje tražile su objašnjenje za vladin odgovor na politiku nulte emisije stakleničkih plinova.

Većina evropskih zemalja, poput Njemačke ili Francuske, postavila je plan koji uključuje ulaganja u zelenu tranziciju, znanost, digitalizaciju i edukaciju. Diljem zapadnog svijeta vratila su se državna ulaganja nakon izlaska iz pandemije. Ali u Britaniji novi plan vraća se na smanjenje poreza na bogate i štednju za ostale.

Ministar finansija Kwasi Kwarteng protivio se ukidanju porezne stope od 1% za one koji najviše zarađuju i rekao je da je to postalo “smetnja”. Smanjenje poreza bilo je jedno od stavki mini-budžeta koje je prije manje od dvije sedmice dovelo do tržišnih previranja i pada funte.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare