Svijet

Prvih 100 dana vladavine Joea Bidena. Kako su najbogatiji Amerikanci postali još bogatiji

Bogatstvo sto najbogatijih Amerikanaca u prvih sto dana predsjedanja Joea Bidena povećalo se za 195 milijardi dolara, navodi “Bloomberg”.

Ukupno bogatstvo 100 najbogatijih građana Sjedinjenih Država doseglo je 2,9 biliona dolara do 30. aprila, što je porast od 195 milijardi od Bidenove inauguracije 20. januara. Istodobno, bogatstvo 50 posto američkih građana s najnižim primanjima iznosi samo 2,5 biliona američkih dolara.

Glavni razlog tako uočljivog i brzog bogaćenja je rast berzi zbog širenja vakcinisanja i prevladavanje pandemije koronavirusa. Glavni dionički indeksi rasli su gotovo kontinuirano od februara, nadmašujući jedan rekord za drugim. Indeksi Dow Jones i S&P 500 porasli su za više od 10 posto tokom tih mjeseci.

Bidenove poticajne mjere i njegov masivan program vakcinisanja potaknuli su brz oporavak, a time i rast berzi i bogatstva najbogatijih Amerikanaca. Međutim, slični pozitivni trendovi u Sjedinjenim Državama primijećeni su i posljednjih sedmica predsjedničkog mandata Donalda Trumpa te je bogatstvo 100 najbogatijih Amerikanaca od 4. novembra 2020. do Bidenove inauguracije poraslo za 267 milijardi dolara.

Američka ekonomija oporavlja se brže nego što se očekivalo. Međunarodni monetarni fond predviđa rast BDP-a Sjedinjenih Država ove godine od 6,4 posto.

Tagovi:


Povezani postovi: