Nauka

Prvog čovjeka BioNTecha pitali je li vakcina učinkovita i za novi soj korone

Hoće li Pfizer/BioNTechova vakcina biti učinkovita protiv novog soja koronavirusa koji se pojavio u Velikoj Britaniji, pitanje je koje u ovom trenutku muči cijeli svijet.

Oko ove teme konačno se oglasio Ugur Sahin, prvi čovjek BioNTecha i ako njega pitate – problema ne bi smjelo biti. Gotovo je uvjeren da vakcina koje se već koristi pobjeđuje i ovaj novi mutirani virus.

“Ne mogu to reći sa stopostotnom sigurnošću, treba provesti još studija, ali gotovo sam uvjeren da je učinkovito”, rekao je Sahin dodavši da im trebaju dvije sedmice da prouče ovaj novi soj korone, a u slučaju da postojeća vakcina bude neučinkovita, da im treba još šest sedmica da pripreme vakcinu koja će biti učinkovita i za novi soj.

“Ali bez obzira na sve… Izgledi da je postojeća vakcina učinkovita su jako veliki”.

Inače, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) sazvat će sastanak članica kako bi razmotrili strategije za borbu protiv novog, zaraznijeg soja koronavirusa koji se pojavio u Britaniji, rekao je u utorak šef WHO-a za Evropu.

On nije naveo datum održavanja sastanka.

“Ograničavanje putovanja u svrhu suzbijanja širenja virusa je mudro dok ne budemo imali više informacija. Lanci opskrbe osnovnim potrepštinama i nužna putovanja trebali bi ostati mogući”, objavio je na Twitteru regionalni direktor WHO-a Hans Kluge i pozvao na pojačane preventivne mjere.

Tijelo sa sjedištem u Ženevi objavilo je u ponedjeljak da novi soj koronavirusa otkriven u Velikoj Britaniji, za koji se pokazalo da se brže širi nego ranija varijanta, “nije izvan kontrole”.

Novi soj koji je uzbunio Britaniju otkriven je i kod pojedinaca u Australiji, na Islandu, u Italiji i u Nizozemskoj, a bilo je i nekoliko slučajeva u Danskoj.

WHO je istaknuo da se radi o normalnoj etapi evolucije pandemije.

U priopćenju objavljenom u utorak WHO je ponovio da još nema dovoljno informacija da bi se utvrdilo može li novi soj utjecati na učinkovitost vakcine irekao je da su ispitivanja u toku.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare