Region

Prvog dana vakcinacije Crna Gora srušila evropski rekord

Skoro 10.000 građana Crne Gore primilo je danas, prvog dana masovne imunizacije, vakcinu protiv virusa korona, čime je ova zemlja postavila rekord u Evropi po broju datih doza u jednom danu, srazmjerno broju stanovnika, saopćilo je večeras crnogorsko Ministarstvo zdravlja.

Kako se precizira u saopćenju Ministarstva zdravlja, danas su date 7.784 prve doze vakcine protiv virusa korona i 1.482 druge doze, prenose podgoričke “Vijesti”.

“Crna Gora je tako postavila rekord u Evropi po broju datih doza u jednom danu srazmjerno broju stanovnika. Prema dostupnim podacima, do sada, rekorder je bila Njemačka koja je vakcinisala milion stanovnika u jednom danu, što je 1,2 odsto cjelokupne populacije. Crna Gora je, međutim, danas vakcinisala 1,5 odsto stanovništva”, navodi se u saopštenju.

Ministarka zdravlja Crne Gore Jelena Borovinić Bojović rekla je da je Crna Gora među rijetkim državama u svijetu koja, srazmjerno broju stanovnika, ima kapacitete da u jednom danu vakciniše skoro 10.000 građana.

“Ovo je uspjeh cijele države, sa naglaskom na građane, čija je svijest o značaju vakcinacije za ‘čistu desetku'”, ocijenila je Borovinić Bojović.

U saopštenju Ministarstva navodi se da je u Crnoj Gori, do danas, ukupno dato 74.947 doza vakcina protiv virusa korona.

“Od toga, prvu vakcinu je dobilo 48.719 građana, a 26.226 ima kompletno vakcinisanih”, zaključuje se u saopćenju.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare