Svijet

Dramatični izvještaji iz mjesta u koje je gledao cijeli svijet: Strahovali smo da je počeo Treći svjetski rat

Istraga o padu projektila u poljskom gradiću Przewodow još traje. Svima koji žive uz granicu nije svejedno, ali nadaju se kako se incident poput ovoga neće ponoviti.

Przewodow je dospio u centar svjetske javnosti

Geopolitička zbivanja u posljednjih godinu dana u potpunosti su poremetila do sada miran život krajnjeg istoka Poljske. Kraj je ruralan, tu je bilo mirno i ugodno živjeti, a onda su dospjeli u fokus svjetske javnosti.

“Već smo se naviknuli na sve što se događa. Od 24. februara ove godine, kada je izbio sukob u Ukrajini. U početku smo nekoliko mjeseci prihvatali ukrajinske izbjeglice. Samo smo bili potpuno posvećeni pomoći Ukrajincima, jer smo imali dvije prihvatne tačke. U ovoj općini postoji granični prijelaz”, pojasnio je regionalni načelnik Grzegorz Drewnik reporteki Dnevnika Nove TV Barbari Štrbac.

Prije izbjeglica bili su tu i migrati koji su stizali iz Bjelorusije, a sada i projektili.

Za maleno mjesto Przewodow malo bi ko vjerojatno čuo izvan Poljske da nisu postalo kolateralna žrtva rata u Ukrajini. U poljoprivrednom kompleksu, život je izgubilo zbog zalutalog projektila, dvoje ljudi.

Poljoprivredna kompanija na koju je pao projektil u vlasništvu je Italijana s poljskom adresom. Federico još ne može doći k sebi.

Przewodow je još uvijek blokiran

“Za mene je zvati ovo prijateljskom vatrom jako teško. Izgubili smo dvojicu radnika. Ne znam šta reći. Nismo to očekivali, apsolutno ne na ovome mjestu. Iako smo blizu granice, želimo se osjećati sigurno”, priznaje vlasnik poljoprivredne kompanije Federico Viola.

Strahovali smo da je počeo Treći svjetski rat

Dvojica poginulih radnika, kaže, bili su mu kao porodica, s njime su više od 22 godine. Maleno mjesto uz Ukrajinsku granicu još je uvijek potpuno blokirano.

“Strašno je što su dvije osobe poginule, ali osjećamo i olakšanje što nije riječ o oružanom sukobu. Jer u prvim satima nakon što se sve ovo dogodilo bojali smo se da je počeo Treći svjetski rat. Drago nam je što nije tako. I nadamo se da će se potvrditi hipoteze kako je riječ samo o slučajnosti”, zaključio je Drewnik. Nadaju se i da se više nikad neće ponoviti.

Tagovi:


Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare