Magazin

Puding pita: Slasna verzija američkog klasika

Gledajući Amerikance i njihove slavne “pudding pie” (puding pita), poželjeli smo ih napokon isprobati, da vidimo što je to u njima toliko dobro.

Naravno, oni to pripremaju na potpuno drugačiji način od nas., Ali, pokušali smo i zaista smo sretni s rezultatom, prenosi 24sata.

Puding pita se sastoji od savršenog prhkog tijesta. Njega možete koristiti za sve vrste ovakvih pita. Bude savršene strukture i ne kida se prilikom oblikovanja.

Sastojci:

400 g brašna

250 g maslaca ili margarina

5 velikih kašika šećera

1 jaje

1 vanilin šećer

1 limun šećer (opcija)

½ praška za pecivo

Nadjev:

1 litar mlijeka

2 pudinga od čokolade

10 kašika šećera

5 kašika kakaa u prahu

Priprema tijesta:

Pomiješati brašno, prašak za pecivo i izrađeni maslac ili margarin sa šećerom i jajem, dodajte vanilin šećer i limun šećer radi boljeg okusa.

Tijesto dobro zamijesite i podijelite na dva dijela. Jedan dio tijesta stavite u najlon vrećicu i u zamrzivač na pola sata. Drugi dio tijesta ostavite u malom hladnjaku, te ga izvadite 10-ak minuta prije pripreme da odstoji na sobnoj temperaturi.

Razvaljajte i stavite preko pleha za pitu.

Priprema kreme:

Stavite malo više od pola litre mlijeka da zavrije. U preostalo mlijeko dodajte dva pudinga, šećer i kakao. Sve dobro promiješajte s pjenjačom.

Dodajte smjesu u kuhano mlijeko i napravite puding. Po želji dodajte u gotov puding kašiku ili dvije maslaca ili margarina. Sve dobro promiješajte.

Na tijesto rasporedite kuhanu puding kremu. Zatim na kremu naribajte ohlađeni dio tijesta.

Pecite u vreloj pećnici na 180 stepeni. Otprilike 30-40 minuta, ovisno od pećnice.

Gotovo je kada je pita rumena i dobije finu zlatnu boju. Poslužite ohlađeno. Po želji posipajte šećerom u prahu ili dodajte malo šlaga na komad pite.