Politika

Puhalo za Raport: U 2022. ćemo vidjeti koliko Dodik ima saveznika, a koliko BiH i ko će u ovoj igri pobijediti. Ne bih se smio kladiti

“Političari u BiH građanima manipulišu jer im nameću strah. Imam jasnu poruku za sve ljude, a to je da nema razloga za strah”, kazao je u razgovoru za Raport politički analitičar i psiholog Srđan Puhalo.

Politička analiza 2021.godine

On je komentirao trenutnu političku situaciju u našoj zemlji, ali i otkrio šta je mogući scenarij u 2022. godini.

Politička kriza u Bosni i Hercegovini ne jenjava, nego se, naprotiv – i zaoštrava. Sve strane u BiH čvrsto ostaju pri svojim stajalištima, a Puhalo tvrdi da je ovo samo uvertira za sve ono što će se dešavati tokom naredne godine.

“Ovo je uvertira u ono što će se dešavati 2022. godine. Odnosno, naredna godina će nam dati odgovore na mnoga pitanja koja danas imamo. Od januara do izbora vidjet ćemo šta će biti sa državom, šta će biti sa pojedinim političarima. Ono što je najbitnije, jasno će se znati ko su ti saveznici, ko iza koga stoji, i koliko je taj neko spreman da se zalaže za njega i njegove ideje”, kazao je Puhalo za Raport.

Međutim, navodi da, uprkos svim političkim dešavanja u našoj zemlji, njemu je događaj godine ipak dolazak vakcina protiv koronavirusa.

“Ovo su sve neka dešavanja BiH od avgusta pa do sada. Mislim da se radi samo o ubrzavanju krize nakon odlaska bivšeg visokog predstavnika u BiH, Valentina Inzka”, istaknuo je Puhalo.

Pitali smo ga misli li on da je ovo najgora politička kriza u BiH od Dejtonskog sporazuma, kako mnogi politički analitičari navode.

Sve je pod tenzijom

“Nije ovo najgora godina, ovo je kulminacija najgorih godina. Prije bih to ovako definisao. Svi oni problemi koje nismo rješavali, a to su presude Ustavnog suda, Izborni zakon, Ustavni sud, položaj Hrvata, su sada kulminirali u ovoj godini. Mislim da će naredna godina biti vrlo potresna za neke, ne znam za koje. To ćemo još vidjeti. Mislim da nema razloga za strah, jer oni žele strah. Oni manipulišu strahom. Sve je pod tenzijom”, kazao je on.

PROČITAJTE  "Milorad Dodik nema dovoljno tehnike za rat, ali ima dovoljno volje da truje društvo": Ko ga može zaustaviti?

Osvrnuo se i na svakodnevne prijetnje člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i njegovu huškačku retoriku. amatra da je Dodik potaknuo sve ono što je bio problem u ovoj državi 25 godina.

“On je preuzeo na svoja pleća i pokrenuo sva ta pitanja. Da li je način na koji je to uradio uredu, to je već nešto drugo. Svakako da imamo dosta problema koji se moraju rješavati. Druga stvar koja je vrlo važna, to je: koji je Dodikov cilj. Da li je to jačanje Republike Srpske ili jačanje BiH, kao što on tvrdi, ili razvaljivanje države. Teško je reći. Imamo podijeljena mišljenja. U 2022. godini ćemo vidjeti koliko on ima ustvari saveznika, a koliko Bosna i Hercegovina, i ko će u ovoj igri pobijediti. Ne smijem se kladiti niti na jedne niti na druge. Vrijeme će pokazati”, pojašnjava Puhalo.

Navodi kako zasigurno ne može doći do otcjepljenja RS, ali da su svakako neke linije pređene.

“Neke su linije pređene, a neke najavljuju da će preći. Ako se to desi, onda ćemo vidjeti. Znate, moram iskreno da kažem. Ne znamo do koliko su spremni da idu. To što oni pričaju ništa ne znači, dok ne vidimo šta će da urade. Dodik je dio problema, a ne rješenja. Koliko je međunarodna zajednica spremna da reagira, koliko će oni uspjeti da homogenizuju ljude u RS i koliko će uspjeti uvjeriti Dodik ljude da mu vjeruju. To je teško za reći. Vrlo brzo ćemo da znamo kakva je pozicija Dodika u odnosu na međunarodnu zajednicu, u odnosu na savjetnike iz regiona, a koliko ima podršku unutar RS, a na kraju krajeva i Hrvata u Bosni i Hercegovini”, naveo je Puhalo za Raport.

PROČITAJTE  Sarajevska SDA tvrdi da Trojka laže: Sami sebi režu krila

Bilbordi: Kakvu poruku šaljemo?

Prilog RTRS-a pod nazivom “Kakve poruke Sarajevo šalje protjerivanjem novogodišnjih obilježja i ratnim simbolima?” izazvao mnogobrojne oštre reakcije.

“Dok se Federacijom BiH nezaustavljivo širi sarajevska ‘pandemija’ protjerivanja novogodišnjih obilježja i hrišćanskih vjerskih simbola, ‘jer nisu dio tradicije Bošnjaka – muslimana’, sve češće na teritoriji Republike Srpske bilježimo ozbiljne provokacije tih istih poštovalaca samo vlastite vjerske tradicije i ratne prošlosti”, govori se na početku ovog priloga.

Pitali smo ga kako ovo komentirao, međutim kazao nam je da nije gledao prilog te da ne može ništa više o tome reći.

“Iskreno da Vam kažem nisam gledao prilog. Mogu prokomentirati samo bilborde o kojima se danima unazad priča. Mislim da je taj bilbord u Zenici apsolutno nebitan. Svako ima pravo dok ne prijeti ili ne izaziva na krivično djelo da izraža svoje ideje i ono što misli. Mislim da je to njihovo pravo da jasno i glasno kažu. Druga stvar je da li se to nekome sviđa ili ne sviđa i da li je to ispravno. Vidjeli smo stav i Islamske zajednice po tom pitanju. Mislim da je šaranje potpuna budalaština. Međutim, čemu ona budalaština u Bužimu, kada jedna čestitika ne vrijeđa nikoga? Mene više brine reakcija SDA u Bužimu nego ono što je rečeno u Zenici”, kazao je Puhalo.

Na samom kraju razgovara našim čitaocima je poručio da uvijek uvijek budi sretni.

“Volio bih da se u ovoj narednoj godini građani ne plaše i da misle svojom glavom. Stavljaju svoje interese ispred interesa nekih grupa. Neka idu na sistematske preglede, neka šetaju, ne jedu jaku hranu, Neka čitaju knjige i ne gledaju puno televiziju”, kazao je za kraj razgovora Srđan Puhalo.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare