Politika

Puljić ostaje vrhbosanski nadbiskup, Papa mu produžio mandat

Papa Franjo produžio je mandat kardinalu Vinku Puljiću na mjestu vrhbosanskog nadbiskupa, iako je nedavno, kad je navršio 75 godina, u skladu kanonskim propisima uputio zahtjev za odreknućem od službe.

Kako je danas objavio portal Nedjelja, elektronsko izdanje Katoličkog tjednika Vrhbosanske nadbiskupije, Papa je uputio pismo u kojemu je izvijestio Puljića kako ostaje na mjestu vrhbosanskog nadbiskupa “dok se drukčije ne odluči”.

Pojašnjava se kako se ova korespondencija u skladu s procedurom odvijala posredstvom Apostolske nuncijature u Sarajevu.

U izjavi za Katolički tjednik Puljić je izrazio spremnost nastaviti obnašati dosadašnju dužnost.

“Nakon što sam prema propisu Zakonika kanonskog prava ponudio Papi svoju ostavku, šalio sam se da vidim to će prije reagirati – dragi Bog ili Papa. Evo, Sveti Otac je prije reagirao i na tome mu zahvaljujem. Ja sam spreman za Crkvu raditi dok me služi zdravlje”, rekao je Puljić.

On je nedavno obilježio 75 godina života, 50 misništva, 30 biskupstva i više od četvrt stoljeća kardinalske službe.

U januaru ove godine Papa je za vrhbosanskog nadbiskupa koadjutora postavio Tomu Vukšića, inače vojnog ordinarija u BiH.

Kardinal Puljić rođen je u mjestu Priječani kod Banje Luke 8. septembra 1945. godine. Za svećenika je zaređen 1970., a kao nadbiskup vrhbosanski ustoličen je 1991. uoči rata u BiH.

Tokom rata odlučio je ostati u sjedištu svoje nadbiskupije u opkoljenom Sarajevu, a papa Ivan Pavao II. ga je, odajući mu priznanje za sve što je tada činio za Crkvu i narod, 1994. godine uvrstio u kardinalski zbor.

 Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare