Svijet

Putin bi uskoro mogao napraviti tešku grešku koja bi izazvala revoluciju u Rusiji, tvrdi analitičar

Posljednjih dana su se pojačale spekulacije oko planova Vladimira Putina za rusku proslavu Dana pobjede u ponedjeljak.

Ukrajina je tvrdila da će iskoristiti godišnju komemoraciju i proslavu pobjede Sovjetskog Saveza nad nacističkom Njemačkom da objavi masovnu mobilizaciju svojih rezervi, prenosi Skynews.

Nezavisni istraživač i stručnjak za Rusiju Kamil Galeev sugerira da postoji realna mogućnost da bi se predsjednik odlučio za takvu mjeru – za koju kaže da bi bila “teška greška” koja bi mogla imati dalekosežne posljedice po lidera.

“Sudeći po Putinovoj prirodi i navikama, vjerovatnoću da će proglasiti masovnu mobilizaciju 9. maja procijenio bih na 20%”, kaže on.

“On može povećati ulog uglavnom zbog PR efekta i jačanja svog legitimiteta. To će, međutim, vjerovatno biti teška greška.

Putin apsolutno može da proglasi masovnu mobilizaciju. Ali ona će biti sprovedena u situaciji skoro da nema infrastrukture i skoro nikakvih organizacionih kapaciteta za takvu mobilizaciju i u okviru vojne doktrine koja efektivno isključuje mogućnost takve mobilizacije.

“U slučaju potpune mobilizacije, imat ćemo kasarne i objekte za obuku pretrpane ogromnim brojem slabo motivisanih regruta pod slabim rukovodstvom. I ovi regruti znaju da će biti poslani u Ukrajinu gdje će vjerovatno umrijeti. To je revolucionarna situacija.

“Trenutno procjenjujem vjerovatnoću ‘uspješne’ masovne pobune u Rusiji kao blizu nule. Međutim, u slučaju masovne mobilizacije, ona će skočiti u nebo. Imat ćete tone naoružanih ljudi s neposrednim vlastitim interesom da zbacite s vlasti režim.”Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare