Svijet

Putin: Imali smo konstruktivan sastanak. Biden je iskusan državnik, dosta drugačiji od Trumpa

Predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin i predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden u srijedu su održali prvi sastanak otkad je Biden 20. januara 2021. godine preuzeo vođenje SAD.

Putin je na konferenciji za medije koja se održala ubrzo nakon sastanka rekao da su se on i Biden dogovorili da se ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov i američki ambasador u Rusiji John Sullivan trebaju vratiti na svoja radna mjesta.

"Dvojica ambasadora će se vratiti na svoja mjesta i nastaviti sa svojim radom. Pitanje kada će se to dogoditi tehničke je prirode. Konsultacije o diplomatskim pitanjima počet će uskoro", dodao je Putin.

Antonov i Sullivan proteklih su nekoliko mjeseci zbog tenzija između dviju zemalja boravili u svojim domovinama.

Ruski je predsjednik rekao da sastanak nije bio neprijateljski već "poprilično konstruktivan".

"Ne mislim da je bilo animoziteta. Naš je sastanak bio osnovni. Ne slažemo se oko pitanja. Obje su strane pokazale želju da razumiju jedna drugu", dodao je Putin.

Putin je rekao da su se on i Biden dogovorili da će započeti pregovore o pitanjima cyber sigurnosti.

"Obje strane u ovom slučaju moraju preuzeti određene obaveze", rekao je ruski predsjednik.

Ruski je predsjednik upitan je li s Bidenom razgovarao o Ukrajini.

"Dotakli smo se Ukrajine. Biden se slaže da sporazum u Minsku treba biti osnova za sve dogovore".

Putin je upitan o hoće li SAD i Rusija nastaviti s pregovorima o sigurnosti i razoružavanju.

"SAD i Rusija odgovorni su za stratešku stabilnost jer smo dvije najveće nuklearne sile na svijetu, što po broju bojnih glava, što po kvalitetu istih. O detaljima ćemo razgovarati kada dođe vrijeme", rekao je Putin.

Putin je upitan i o Alekseju Navaljnom. Ruski predsjednik prilikom odgovaranja opozicijskog lider nije oslovio imenom već je samo rekao da je "taj čovjek namjerno prekršio zakon".

Putin je tokom konferencije kazao i da je Biden "iskusni državnik".

"Naš je razgovor trajao dva sata i bio je detaljan. Ne može se s većinom političara tako razgovarati. Znatno je drugačiji od (bivšeg) predsjednika Trumpa", rekao je Putin.

Sastanak Putina i Bidena, koji je prema nekim izračunima trajao 213 minuta, održao se vili La Grange iz 18. stoljeća u urbanom parku Parc de La Grange u Ženevi u Švicarskoj, a predsjednike SAD i Rusije u vili je dočekao predsjednik Švicarske Guy Parmelin.

Putin je Bidenu prilikom susreta pred vilom rekao da mu se zahvaljuje jer je izrazio želju za sastankom, a Biden mu je na to rekao da je uvijek bolje sastati se licem u lice. Putin je u vilu stigao prvi, a Biden drugi.

Mnogi su mediji prije sastanka prenijeli da je susret dvaju predsjednika trebao trajati između četiri i pet sati, odnosno da je američka strana očekivala da će trajati između četiri i pet sati.

Sam dolazak oba predsjednika u vilu uzrokovao je pravi haos među okupljenim novinarima. Jedan od njih je Bidena pitao vjeruje li Putinu te vjeruju li predsjednici jedan drugom, na što je američki predsjednik kimnuo glavom. Direktorica komunikacija Bijele kuće Kate Bedingfield kasnije je pojasnila da Bidenovo kimanje nije bio odgovor na pitanje već pozdrav novinarima. Glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki kasnije je rekla isto.

Ministri vanjskih poslova SAD i Rusije, Antony Blinken i Sergej Lavrov, pridružili su se Bidenu i Putinu tijekom prvog dijela sastanka, a obje su strane koristile usluge prevoditelja. Njima su se u drugoj fazi summita pridružilo deset viših savjetnika - pet američkih i pet ruskih.

Među američkima bili su i savjetnici za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan i Victoria Nuland.

Među ruskima su bili savjetnik Kremlja za vanjsku politiku Juri Ušakov, glasnogovornik Kremlja Dmitri Peskov, šef glavnog stožera ruskih oružanih snaga Valerij Gerasimov, zamjenik ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov i ruski ambasador u Sjedinjenim Američkim Državama Anatolij Antonov.

Zamjenik predstojnika Ureda predsjednika Ruske federacije Dmitrij Kozak i posebni izaslanik ruskog predsjednika u Siriji Aleksander Lavrentjev bili su pozvani da sudjeluju u raspravama o Ukrajini i Siriji.