Svijet

Putin izdao nalog tajnoj službi FSB za akciju: Rusija je pod agresijom, moramo se suprotstaviti

Ruski predsjednik Vladimir Putin u srijedu je pozvao službu sigurnosti FSB da se suprotstavi zapadnoj politici “zauzdavanja” koja Rusiju nastoji “okovati” brojnim sankcijama.

Odnosi između Rusije i Zapada posljednjih se godina ustrajno pogoršavaju i na najnižem su nivou od Hladnog rata.

Nove napetosti su uslijedile trovanjem, a potom i zatvaranjem žestokog protivnika Kremlja Alekseja Navalnog.

“Suočeni smo s tzv. politikom zauzdavanja Rusije. Ne radi se samo o normalnom suparništvu u međunarodnim odnosima već o jednoj stalnoj, dosljednoj agresiji kako bi se poremetio i usporio naš razvoj”, izjavio je Putin na godišnjem kongresu FSB-a.

Prema njegovim riječima, Zapad pokušava ekonomskim sankcijama “zauzdati” Rusiju, potkopati njezinu stabilnost i vrijednosti te u konačnici “Rusiju oslabili i kontrolirali je iz vana”.

U ponedjeljak je Evropska unija najavila da će sankcionirati četiri visoka ruska dužnosnika uključena u sudski proces protiv Navaljnog i u nasilje nad njegovim pristašama.

Više evropskih zemalja također je pozvalo da se zaustavi izgradnja plinovoda Sjeverni tok 2, no to Berlin odlučno odbija.

Osim oko slučaja Navaljnog, Moskva i zapadne zemlje u sukobu su oko brojnih globalnih pitanja, uključujući sukobe u Siriji, Ukrajini i Libiji.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare